Publicitat
Publicitat

El president de Mèxic va plagiar el 29% de la seva tesi

Peña Nieto va copiar uns 200 paràgrafs, alguns literalment, i va utilitzar una desena d'autors sense citar-los, segons una investigació periodística

El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, es troba al centre de la crítica arran d'una investigació periodística que l'acusa d'haver plagiat una part de la seva tesi l'any 1991. La investigació, difosa avui per Aristegui Noticias, assenyala el dirigent mexicà i afirma que un 29% de la seva tesi va ser "robat d'obres d'altres autors".

Dels 682 paràgrafs de què consta el document, 197 provenen d'altres textos d'almenys una desena d'autors que no apareixen ni citats ni mencionats. És més, la investigació ha arribat a trobar paràgrafs idèntics que Peña Nieto no va ni posar entre cometes. L'exemple més "escandalós": el president mexicà va copiar sense citar 20 paràgrafs d'un dels seus predecessors, Miguel de la Madrid. Aquesta investigació es fa pública en el moment de més baixa popularitat del president mexicà.

L'escàndol ja ha obligat el portaveu de la presidència de Mèxic, Eduardo Sánchez, a fer un comunicat per assegurar que Peña Nieto "va complir amb els requisits establerts per la Universitat Panamericana per titular-se com a advocat". Així mateix, ha ironitzat amb la investigació duta a terme: "Pel que sembla, errors d'estil com ara cites sense cometes o la falta de referència als autors són matèria d'interès periodístic 25 anys després". Pel que fa a Peña Nieto, encara no ha fet cap declaració i a les seves xarxes socials felicita i es mostra orgullós dels esportistes mexicans que han competit als Jocs Olímpics de Rio.