CRISI POLÍTICA A EGIPTE
Internacional 09/12/2012

Mursi accepta modificar el decret que el blinda davant la justícia

Mursi cedeix tímidament davant l'oposició. El president egipci va acceptar ahir modificar el polèmic decret constitucional que el blinda davant la justícia, després de reunir-se amb formacions islamistes.

Ara
2 min
Un egipci fa onejar la bandera del país als afores del palau presidencial, protegit per la policia.

BARCELONA.Després que l'oposició laica tanqués la porta a negociar amb ell, el president egipci, Mohammed Mursi, va acceptar ahir modificar el controvertit decret constitucional que blinda els seus poders davant la justícia. La decisió es va prendre durant la reunió del rais amb les forces polítiques que van acceptar el diàleg, majoritàriament islamistes.

L'anunci el va fer el primer ministre, Hixam Qandil, en una entrevista a la televisió privada Al-Mehuar, on va explicar que en la reunió es va decidir encarregar a una comissió que remodeli el decret i que tracti els "assumptes que preocupen a algunes parts".

Qandil va afegir que possiblement s'emetrà un nou decret constitucional per acabar amb la crisi actual que viu el país, escenari de protestes i enfrontaments entre partidaris i detractors de Mursi.

La comissió estarà formada per quatre persones, entre elles l'excandidat presidencial Mohamed Selim al-Awa, un islamista moderat, i el polític liberal Aiman Nur, president del Partit Gad de la Revolució.

"La crisi acabarà amb la fi del decret constitucional, que s'està reformant", va dir el cap del govern. "El missatge dels manifestants ha arribat, de manera que els demano que tornin a casa seva perquè ara ja hi ha un diàleg nacional". Qandil va subratllar que la remodelació insistirà en la independència de la justícia, però mantindrà el mateix esperit que l'anterior, sense entrar en més detalls. El controvertit decret de la carta magna, a més de blindar Mursi davant la justícia, declara indissolubles la cambra alta del Parlament i l'Assemblea Constituent, encarregada de redactar el polèmic esbós constitucional rebutjat per l'oposició laica.

Absències significatives

La reunió va tenir lloc al Palau Presidencial del Caire, escenari d'una acampada d'opositors a Mursi que ahir van protagonitzar una multitudinària manifestació. Les absències no van suposar cap sorpresa. Com ja havien anunciat, l'expremi Nobel de la pau, Mohammed ElBaradei; l'exsecretari general de la Lliga Àrab, Amr Mousa; i l'excandidat presidencial, Hamdin Sabahi, van boicotejar la cita.

Aquests opositors, agrupats en el Front de Salvació Nacional, van rebutjar participar en el diàleg i van insistir a condicionar-lo a una cancel·lació total de la declaració constitucional i a la convocatòria del referèndum sobre la nova carta magna.

Un dels dirigents del front, Mohammed Abuglar, va dir que la coalició està disposada "a un diàleg seriós i positiu, sense amenaces" i va instar tots els joves a manifestar-se pacíficament fins a aconseguir les demandes de les forces opositores.

La Coalició Islamista d'Egipte -integrada pels Germans Musulmans i els grups salafistes- va rebutjar ahir retardar el plebiscit i va alertar sobre els intents de derrocar el president escollit democràticament i el govern legítim". En un comunicat, la plataforma va subratllar que el plebiscit s'ha de celebrar com estava previst "sense modificació" perquè la consulta popular és "un pas en el camí cap a l'estabilitat i la construcció de les institucions de l'Estat". El mateix text advertia l'oposició que havia de defensar la legitimitat de Mursi.

stats