Publicitat
Publicitat

El president de Ruanda revalida el seu càrrec en les eleccions

Paul Kagame dirigeix el país des de l'any 2000 

L'actual president de Ruanda, Paul Kagame, ha guanyat les eleccions presidencials celebrades divendres passat amb un 98,63% dels vots, segons els resultats definitius que la Comissió Electoral va divulgar ahir dissabte. D'aquesta manera, el líder d'ètnia tutsi revalida el seu tercer mandat després d'ascendir al poder l'any 2000. 

El seu principal rival, Frank Habineza, s'ha quedat amb tan sols un 0,47% dels vots. Ell era l'únic opositor que havia pogut plantar cara al president i, per fer-ho, va haver de lluitar contra la força econòmica i comunicativa de l'Estat. El tercer candidat independent, Philippe Mpayimana, ha obtingut fins a un 0,73% dels vots.

Tot i així, el departament d'Estat dels Estats Units va denunciar "irregularitats" en les eleccions. "Els EUA feliciten el poble de Ruanda per la seva participació activa i pacífica en les eleccions presidencials del 4 d'agost", va manifestar la portaveu de la institució, Heather Nauert, que va afegir: "Tanmateix, estem preocupats per les irregularitats observades durant la votació".

La portaveu també va expressar la seva preocupació per "la falta de transparència en l'elecció dels possibles candidats" i va confiar que "la nova llei electoral que s'ha de debatre en la pròxima sessió parlamentària aclareixi el procés electoral abans de les parlamentàries del 2018".   

Un govern a mida

Paul Kagame és reelegit per a un tercer mandat després que l'any 2015 organitzés un referèndum per modificar la Constitució i eliminar la barrera dels dos mandats presidencials. En les eleccions, sempre ha obtingut més del 90% del suport ciutadà.   

En els últims temps, les organitzacions internacionals han advertit d'un "clima de terror" al país per la repressió de les veus crítiques. Tot i així, el govern de Kagame sempre ha fet gala d'un ambient d'unitat i reconciliació.  

Ruanda celebra eleccions represaliant l'oposició