Publicitat
Publicitat

El president del Sudan deixa Sud-àfrica, malgrat l'ordre judicial

Un jutjat de Pretòria delibera si el líder sudanès s'ha de lliurar a l'Haia

El president del Sudan, Omar Hassan al-Bashir, ha abandonat avui dilluns Sud-àfrica amb destinació a Khartum en el seu avió presidencial, segons fonts ministerials sudaneses . No obstant, el govern de Pretòria va assegurar que no constava el nom del líder sudanès a la llista de passatgers que ha utilitzat les instal·lacions de la base militar de Waterkloof, a Pretòria. Sobre el líder sudanès hi havia una ordre de detenció del Tribunal Penal Internacional, amb seu a l'Haia, i la justícia sud-africana estava deliberant si demanava el seu arrest i li havia impedit la sortida del país.

1.- Què feia Al-Bashir a Sud-àfrica?

Al-Bashir es trobava a Johannesburg, la capital econòmica sud-africana, participant a la 25 cimera de la Unió Africana, presidida per l'autoritari president de Zimbàbue, Robert Mugabe. La seva arribada a la trobada va encendre les alarmes entre institucions i ONG internacionals que van denunciar davant dels tribunals la presència d'un dirigent en cerca i captura per crims de guerra i contra la humanitat.

2.- De què l'acusen?

El tribunal de l'Haia acusa Al-Bashir de ser el responsable del genocidi interètnic que el 2003 va sacsejar la regió oriental del Darfur i que va provocar una de les majors tragèdies humanitàries recents, amb milers de morts i centenars de milers de desplaçats. El balanç de víctimes és difícil de calcular perquè el  règim de Khartum ha posat moltes dificultats en la investigació del fets però les últimes xifres estimen en més de 700.000 els morts.

3.- Per què Sud-àfrica no l'ha lliurat?

Sud-àfrica és un dels signants del Tractat de Roma, que possibilita la creació del Tribunal Internacional, i hauria d'haver lliurat el sudanès a la justícia però es va comprometre a donar a tots els líders africans immunitat durant el temps que estiguessin al seu territori durant la cimera africana. Però la ràpida reacció d'organitzacions a favor dels drets humans va passar la pilota a un tribunal de Pretòria, que va ordenar que el president sudanès no sortís del país. Precisament, els jutges estaven deliberant sobre el cas quan Al-Bashir va muntar al seu avió i es va enlairar des d'una base militar propera a la capital sud-africana. Amb tot, el govern que presideix Jacob Zuma ha assegurat que a la llista de passatgers no consta el nom del sudanès, que preveu aterrar a Khartum a mitja tarda.

4.- Què passa amb el Tribunal de l'Haia?

El cas d'Al-Bashir posa en evidència la continuïtat del Tribunal Penal Internacional, ja que cada cop són més les veus dels líders africans que qüestionen el seu mandat per trobar justícia contra els crims de guerra comesos al món. Així, la principal crítica és que tota la seva acció se centra en els assumptes del continent, sense ni tan sols investigar les denúncies que apunten a d'altres líders occidentals. Mugabe és un dels referents que reclama als seus col·legues africans que desobeeixin les ordres, com les que hi ha sobre Al-Bashir.