Publicitat
Publicitat

El president alemany, favorable a compensar Grècia pel nazisme

És el primer cop que un alt càrrec polític a Berlín obre la porta a pagar una indemnització a Atenes pels crims durant la Segona Guerra Mundial

El president alemany, Joachim Gauck, ha sorprès tothom aquest dissabte quan s'ha mostrat favorable, en una entrevista al diari 'Süddeutsche Zeitung', a buscar una solució a la qüestió de les reparacions relacionades amb els crims nazis comesos a Grècia durant la Segona Guerra Mundial.

"Nosaltres som els descendents d'aquells que durant la Segona Guerra Mundial van deixar un rastre de destrucció al seu darrere, fins i tot a Grècia, que, per vergonya nostra, hem ignorat durant molt de temps", assegura el president Gauck. "És just que un país tan conscient de la seva història com el nostre avaluï quines opcions de reparació hi pot haver", ha afegit.

És el primer cop que un alt dirigent polític alemany deixa oberta la porta, amb molta claredat, a la possibilitat de compensar el govern grec pels efectes del nazisme en aquest país, una opció que fins ara havia descartat amb vehemència el govern de la cancellera, Angela Merkel.

Una polèmica que pren força

L'arribada al poder del nou primer ministre grec, Alexis Tsipras, amb la demanda de renegociar l'austeritat imposada per Europa sobre el seu país, en especial per Alemanya, ha tornat a posar sobre la taula la qüestió d'una reparació econòmica reclamada pel govern d'Atenes.

El deute d’Alemanya amb Grècia és de 278.700 milions d’euros, segons una primera estimació oficial del govern grec. Aquesta quantitat correspon a la suma de 10.300 milions d’euros del préstec forçós per part del Tercer Reich i les quantitats d’indemnitzacions a les víctimes i destrossa d’infraestructures.