Publicitat
Publicitat

L'Eurogrup rebutja la pròrroga del rescat a Grècia

Jeroen Dijsselbloem qualifica de "decisió trista" la convocatòria d'un referèndum sobre les propostes dels creditors i dóna per trencades les negociacions

Els ministres d'Economia i Finances de l' Eurozona han advertit aquest dissabte el govern grec, liderat per Alexis Tsipras, que la seva decisió de convocar un referèndum sobre les propostes dels creditors és una " ruptura" de les negociacions, i han rebutjat prorrogar el rescat.

A l'entrada de la reunió de l' Eurogrup, la cinquena que se celebra en els últims deu dies centrada en Grècia, la majoria dels ministres han rebutjat el moviment d' Atenes, que han criticat per unilateral, i també han advertit que el temps s'acaba, quan falten només tres dies perquè expiri el rescat hel·lè.

El ressentiment del president de l'Eurogrup

El president de l' Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha assegurat que la decisió de Grècia de convocar un referèndum i fer campanya a favor del no és una " decisió trista" que tanca la porta a continuar amb les negociacions.

"Estic molt sorprès negativament per la decisió del govern grec, aparentment ha rebutjat les últimes propostes que havien posat sobre la taula les tres institucions", ha lamentat.

"És una decisió trista per a Grècia perquè ha tancat la porta a més converses quan la porta encara estava oberta", ha afegit.

Dijsselbloem ha assenyalat que els ministres d'Economia i Finances de la zona de l'euro volen escoltar aquest dissabte a l'Eurogrup el seu homòleg grec, Iannis Varufakis, i després "parlar sobre possibles conseqüències".

El president de l'Eurogrup ha indicat que els ministres de l'euro esperaran a veure si el que han sentit és " correcte" de boca de Varufakis, que ha entrat a la reunió extraordinària sense fer declaracions.

La incògnita de la pròrroga del rescat

El president de l'Eurogrup ha eludit respondre si hi ha alguna possibilitat de concedir a Grècia una nova pròrroga del seu rescat, que expira dimarts, tal com demana el govern d'Alexis Tsipras per celebrar el referèndum diumenge que ve.

Segons Dijsselbloem, Atenes " rebutja la major part de les propostes" consensuades per les institucions que formen la ' troica' –la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional–, en un últim intent d'arribar a un consens.

Després de diversos dies d'intenses negociacions amb els creditors, Tsipras ha anunciat aquesta matinada la convocatòria d'una consulta el proper diumenge 5 de juliol per preguntar als ciutadans grecs si accepten o rebutgen les últimes propostes dels creditors.

Etiquetes