Primavera Àrab
Internacional 02/07/2013

El president d'Egipte rebutja l'ultimàtum de l'exèrcit i reitera l'oferta de reconciliació nacional

Mursi diu que la declaració de les forces armades porta a la confusió, però evita parlar de cop. Obama reclama diàleg

Reuters
2 min

El CaireEl president Mohammad Mursi ha rebutjat l'ultimàtum de l'exèrcit per forçar una solució a la crisi política d'Egipte amb un comunicat on assegura que les forces armades no l'han consultat i on insisteix en la seva oferta de reconciliació nacional. 
El líder islamista descriu com potencialment desestabilitzador l'ultimàtum de 48 hores fixat pel cap de les forces armades perquè el president pacti una plataforma comuna amb l'oposició laica, després de les protestes de diumenge on milions d'egipcis van sortir al carrer per reclamar la dimissió de Mursi.

Dirigents dels Germans Musulmans havien qualificat de "cop" la maniobra militar, com una amenaça dels generals d'imposar el seu propi full de ruta per a la nació. Però en un comunicat emès de matinada, després de reunir-se amb el general Abdel Fattah al-Sisi, que els va demanar que donessin resposta a les demandes dels manifestants, l'oficina del president ha fet servir un to molt més moderat. "El president de la República no va ser consultat sobre la declaració emesa per les forces armades", va dir. "La presidència adverteix que algunes de les declaracions poden causar confusió en el marc d'una situació complexa".

El comunicat de la presidència afegia que Mursi manté "el seu camí prèviament definit de promoure una reconciliació nacional plena, al marge de qualsevol declaració que pugui aprofundir les divisions entre la ciutadania". El primer president d'Egipte elegit democràticament, al poder des de fa tot just un any, qualifica el govern civil com la gran conquesta de la revolució de 2011 i assegura que no permetrà un retrocés històric.

Però en referir-se al seu projecte de reconciliació nacional, Mursi parla d'una oferta que l'oposició ja havia rebutjat, i no és probable que el diàleg es pugui obrir dins el termini fixat per l'exèrcit.

Mursi també ha parlat de matinada per telèfon amb el president dels Estats Units, Barack Obama. Segons el comunicat, el president ha destacat que Egipte desenvolupa la seva transició pacífica i democràtica basada en la llei i la Constitució. El general Martin Dempsey, cap de l'estat major conjunt dels Estats Units, també va parlar amb el seu homòleg egipci, el general Abdel Fattahal-Sisi.

Més dimissions


La desintegració del govern continua amb la dimissió de diversos ministres que no són membres dels Germans Musulmans: després de la renúncia de cinc membres de l'executiu, el titular d'exteriors, Mohammad Kamel Amr, també ha abandonat el càrrec. Els atacs contra les seus de la germandat han augmentat la sensació d'assetjament entre els islamistes. 

Després de la mort de vuit persones a la matinada, el balanç de víctimes de la crisi s'eleva a 16, cosa que fa témer un esclat de violència.

stats