LES CONSEQÜÈNCIES DEL RESCAT
Internacional 16/10/2012

Els pressupostos indignen Portugal

El govern de Portugal ha confirmat el que els ciutadans temien des de fa setmanes: un augment exponencial dels impostos. El ministre de Finances va presentar ahir uns pressupostos beneïts per la troica.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L'AUSTERITAT ES COLA A LA PASSAREL·LA
 Models mostren el seu rebuig a la situació dels portuguesos durant una performance del dissenyador Nuno Gamo a la Lisboa Fashion diumenge. Els pressupostos presentats ahir per l'executiu lusità ataquen sobretot els ciutadans. Un 80% del total de 5.300 milions d'euros en què estan valorats provenen d'ingressos públics, la majoria d'impostos.

BARCELONA."Aquesta proposta per al 2013 és l'única possible" per a Portugal. D'aquesta manera, com si fos una opció de tot o res, va presentar ahir el ministre de Finances lusità, Víctor Gaspar, els pressupostos per al 2013. Aquest document, que està previst que s'aprovi el 31 d'octubre en un Parlament on els conservadors tenen majoria absoluta, està marcat per un increment exponencial dels impostos a tots els portuguesos. L'objectiu és aconseguir situar el dèficit del país en un 4,5% del PIB després que la troica -integrada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional- permetés que Lisboa flexibilitzés les seves metes mig punt aquest any i un punt i mig el que ve.

La recepta particular del govern de Pedro Passos Coelho per aconseguir aquest objectiu es basa en un brutal augment de l'impost de la renda portuguès (l'IRS), la rebaixa i eliminació de subsidis i exempcions i la creació de nous impostos en el mapa tributari. El més destacable és la sobretaxa generalitzada d'un 4% per a tots els assalariats. Només amb l'increment dels impostos l'executiu espera recaptar 4.300 euros, el 80% del total de retallades previstes en els pressupostos.

Pressió a les classes mitjanes

Ningú s'escapa d'aquests nous impostos, que la troica ja va beneir la setmana passada, tornant a esperonar Passos Coelho a complir els seus compromisos amb l'austeritat. Un jove poc més que mileurista que cobri 20.000 euros a l'any i que fins ara pagava a les arques estatals 2.780 euros, el 2013 haurà de sumar-hi 1.145 euros més en impostos. D'aquesta manera, aquest treballador acabarà pagant a l'estat l'equivalent a un mes del seu salari, segons els comptes del Diário de Notícias .

L'assalariat portuguès veu així com, en la pràctica, la proposta presentada al setembre per l'executiu conservador d'augmentar un 7% les cotitzacions, i que va ser tombada gràcies a una pressió popular inaudita a Portugal, s'esgarrapa d'una altra banda. "No hi ha marge de maniobra" per invertir el rumb, repetia ahir Víctor Gaspar als periodistes, excusant-se. Mentrestant, centenars de persones començaven a envoltar l'Assemblea de la República a Lisboa com a mostra de rebuig als pressupostos, seguint l'exemple dels indignats espanyols al Congrés dels Diputats.

I és que després d'un any i mig de degoteig constant de mesures d'austeritat draconianes, els portuguesos han dit prou i han sortit al carrer. L'alumne exemplar de la troica comença a trontollar tot i la inflexibilitat del govern per complir les mesures del memoràndum. Per al pròxim 31 d'octubre, quan s'han d'aprovar els pressupostos, el sindicat de treballadors majoritari ha convocat una manifestació, i per al 14 de novembre hi ha prevista una vaga general, que també està convocada a l'estat espanyol. Només dos dies abans la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha anunciat que es reunirà amb Passos Coelho per esperonar-lo a seguir amb les mesures heretades del rescat per valor de 78.000 milions d'euros acordat pel govern socialista el 2011.

El Parlament, encerclat

"És la primera vegada que participo en una cosa així. Fins ara només ho havia vist a la televisió", explicava ahir a l'agència Lusa Acácio Augusto Marques, un soldador retirat que es manifestava davant del Parlament. "És evident que això que estan fent ha d'esclatar per alguna banda", afegia indignat. L'Anna, odontòloga, veia la protesta com "una forma de pressió", i matisava que "els portuguesos estan pagant molt més del que poden" i que cal afanyar-se a renegociar el deute.

A les deu del vespre la protesta ja reunia milers de persones, que van arrasar les tanques que envoltaven el Parlament cridant "els lladres són aquí dins i la policia aquí fora".

A dins de l'Assamblea de la República el debat no era menys intens. El Partit Comunista va carregar contra els pressupostos i va esperonar el poble portuguès a manifestar-se contra la dictadura de l'austeritat. El Partit Socialista, que va conduir el país al rescat, va assegurar que presentaria alternatives a la "bomba atòmica fiscal" del govern de Passos Coelho, fruit de la "incompetència" de la coalició conservadora. El Bloco d'Esquerdas, que s'oposa frontalment al memoràndum, va qualificar els pressupostos conservadors de "l'atac més important que ha fet mai un govern al país en la història de la democràcia".

El secretari general de la CGTP, el sindicat majoritari, ja va qualificar el cap de setmana la iniciativa de "massacre als portuguesos", després d'haver titllat els del 2012 d'un "escàndol".

stats