Publicitat
Publicitat

Investigadors holandesos responsabilitzen els rebels pro-russos d'haver abatut l'avió a Ucraïna

Holanda i Austràlia reclamen un tribunal internacional per jutjar la catàstrofe coincidint amb el primer aniversari

Els investigadors holandesos de l'accident del vol MH17 de Malaysian Airlines que es va estavellar a l'est d' Ucraïna fa un any, responsabilitzen als rebels pro-russos d'haver abatut l'avió amb 298 persones a bord, segons informen aquest dijous els diaris holandesos.

Per la seva banda la CNN ha indicat que el Consell de Seguretat d'Holanda, encarregat de la investigació dels fets, ha distribuït un informe explicant aquesta conclusió als seus homòlegs dels altres països que col·laboren per aclarir els fets, així com també a la companyia Boeing, fabricant de l'aeronau.

El vol, que viatjava d'Amsterdam a Kuala Lumpur va ser abatut quan sobrevolava l'est d'Ucraïna el 17 de juliol de 2014 per un míssil Buk terra-aire, segons han informat per primera vegada de manera oficial les parts investigadores.

Segons les fonts citades pel mitjà nord-americà, en l'esborrany de l'informe se senyala que el coet antiaeri es va disparar des d'un poble controlat pels rebels pro-russos.

La premsa de la regió neerlandesa s'ha fe ressò que en l'informe, es critica l'aerolínia comercial malaia per no haver tingut en compte el risc que suposava sobrevolar una zona en conflicte.

Holanda s'ha afegit a Austràlia (països d'on eren originàries la majoria de víctimes) en la sol·licitud a la ONU per a la creació d'un tribunal internacional per jutjar als responsables d'abatre l'aeronau i causar 298 víctimes. Aquesta petició compta amb el suport de Malàisia, Bèlgica, Austràlia i Ucraïna, però no ha sigut ben rebuda per Rússia, membre permanent del Consell de Seguretat de la ONU i amb dret a veto.

El Consell de Seguretat no ha fet declaracions al respecte d'aquesta informació, al·legant que la versió definitiva de l'informe es farà pública a mitjans d'octubre.