Publicitat
Publicitat

Una onada de protestes policials i saquejos a l'Argentina ja ha causat tres morts

L'absència de forces de seguretat, que reclamen un augment salarial, propicia els aldarulls

Tres persones han mort en una setmana a l'Argentina arran de l'onada de saquejos i robatoris que s'està estenent pel país. L'absència de forces de seguretat, que fan vaga per reivindicar un augment salarial, està propiciant els aldarulls i els saquejos. L'última víctima va morir electrocutada diumenge al municipi de Concordia, a uns 430 quilòmetres al nord de Buenos Aires. Segons el governador provincial, Sergio Uribarri, "tot indica que es trobava en el lloc dels saquejos". 

El cap de gabinet argentí, Jorge Capitanich, ha advertit aquest dilluns que el 'modus operandi' en els aldarulls ha estat similar en totes les províncies. Segons Capitanich, les bandes organitzades aprofiten l'absència de forces de seguretat per robar i "provocar el caos". El responsable del govern considera que l'extorsió als governs provincials "no és el mètode ni la manera de plantejar reivindicacions salarials". "No és casualitat que aquest aspecte autoritari intenti soscavar les bases de la legitimitat democràtica", ha afegit Capitanich en referència als grups organitzats que estan provocant els incidents. El país celebrarà dimarts el trentè aniversari del reton de la democràcia.

Les protestes dels policies van començar dimarts passat a Córdoba, la segona ciutat de l'Argentina. Una persona va morir i més de 200 van resultar ferides en l'onada de saquejos i robatoris. Hi va haver un centenar de detinguts i hi va haver greus desperfectes en un miler de comerços. Des de llavors, les protestes s'han estès arreu del país. En algunes províncies els policies han tornat als carrers després d'assolir acords amb els governs provincials per a la millora del sous.