El context
Internacional 19/01/2013

Les quatre claus d'unes eleccions anticipades

1 min

Avançament electoral

El primer ministre Benjamin Netanyahu va convocar les eleccions un any abans del previst per intentar capitalitzar uns bons índexs de popularitat i l'estabilitat política aconseguida per l'última coalició governamental. L'embranzida inicial, però, ha perdut gas.

Procés de pau

Molts analistes donen per mort el procés de pau al Pròxim Orient si Netanyahu revalida el poder, especialment si opta per una coalició d'extremadreta. El primer ministre insisteix que no es farà enrere en la seva política agressiva de construcció d'assentaments.

Els temes de campanya

Per primer cop en anys, el debat socioeconòmic s'ha imposat a la seguretat nacional i a les relacions amb els palestins. L'encariment del cost de la vida va provocar el 2011 unes mobilitzacions socials sense precedents. Avui un de cada quatre israelians viu en la pobresa.

Reforçament de la dreta

Un 41% dels votants es consideren de dretes. Analistes i polítics reconeixen que el centre de gravetat de la política israeliana s'ha desplaçat. Segons les enquestes, el partit ultradretà -revelació de la campanya- Casa Jueva pujarà molt, i l'ultraortodox Shas sortiria enfortit.

stats