Internacional 19/10/2017

El Quebec prohibirà el burca i el nicab al sector públic

La llei preocupa les musulmanes, que no podran treballar a l'administració amb aquestes peces

Ara
2 min
Un grup de dones amb peces tradicionals musulmanes en una manifestació a Montreal l'any 2013

BarcelonaEl Quebec ha aprovat una nova normativa que prohibeix portar vestimentes com el burca o el nicab a les treballadores del sector públic, així com a les ciutadanes en alguns espais públics. Els defensors dels drets humans han criticat durament la llei perquè entenen que és una forma de marginar les dones musulmanes en la principal província de parla francesa del Canadà.

La llei, que no entrarà en vigor fins a l'1 de juliol de l'any que ve, evita especificar quin tipus de vestimenta es prohibirà. Tot i així, el llarg debat que hi ha hagut abans de la seva aprovació ha girat sobretot entorn del nicab, peça que cobreix la totalitat del cos, fins i tot la cara, excepte els ulls, i que vesteixen algunes musulmanes.

"Només estem dient que, per raons de comunicació, identificació i seguretat, els serveis públics s'haurien d'oferir amb la cara descoberta", va explicar aquest dimecres el primer ministre del Quebec, Philippe Couillard. Per això, la llei afectarà principalment els treballadors del sector públic, com professors i policies, o espais públics, com els centres hospitalaris i les escoles bressol. "Som en una societat lliure i democràtica. Tu em parles i jo t'hauria de veure la cara, igual que tu hauries de veure la meva. És tan simple com això", va afegir Couillard.

Vulneració de llibertats

"Aquesta legislació és una vulneració injustificada de la llibertat de religió", va apuntar el director executiu del consell nacional dels musulmans canadencs, Ihsaan Gardee, que es va mostrar molt preocupat per l'aprovació d'aquesta llei i busca alternatives legals. De fet, la llei preveu exempcions en certes circumstàncies, però encara no les especifica.

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, va assegurar que continuaria garantint la protecció de tots els canadencs a través de la carta dels drets i les llibertats del país, al mateix temps que "respectaria l'elecció de les diferents assemblees legislatives".

Precedents mundials

Aquesta, però, no és una mesura excepcional. Altres països europeus, com França, Bèlgica, els Països Baixos, Bulgària o alguns estats d'Alemanya, com Baviera, ja han imposat restriccions a la vestimenta que cobreix tota la cara en els espais públics.

La prohibició ve motivada per l'escalada d'islamofòbia dels últims anys. Per exemple, en el cas del Quebec, al mes de gener sis persones van ser assassinades en un tiroteig a la mesquita de la mateixa ciutat del Quebec.

stats