Publicitat
Publicitat

Els vídeos que han reobert les ferides racials als Estats Units

Les successives morts de persones afroamericanes a mans de la policia posen de manifest el problema del racisme als EUA 

Falcon Heights (Minnesota), 6 de juliol de 2016

Philando Castile, de 32 anys, va morir a mans de la policia a Falcon Heights (Minnesota). L'agent havia demanat la documentació a Castile, que l'havia avisat que tenia una arma de foc amb llicència. Al vídeo, gravat i difós per la nòvia del jove, apareixen les mans de l'agent, visiblement nerviós, apuntant al cos ensangonat de Castile. Segons la noia, l'agent li va disparar "quatre o cinc vegades". 

Baton Rouge (Louisiana), 5 de juliol de 2016

 

Un dia abans, a Baton Rouge (Louisiana), Alton Sterling també perdia la vida després d'una discussió amb dos policies blancs. Les imatges difoses a les xarxes socials van provocar nombroses protestes als carrers, on diverses persones van tallar el trànsit i van mostrar pancartes amb frases tan significatives com "Les vides dels negres importen". 

Baltimore (Maryland), 19 d'abril de 2015

 

Freddie Gray, de 25 anys, va morir a l'hospital per culpa d'una lesió de columna provocada per un arrest il·legal. La mort del jove afroamericà, després d'estar una setmana en coma, va desencadenar una onada de protestes i greus disturbis a la ciutat de Baltimore. La fiscal va formular càrrecs d'homicidi per la mort de Gray però encara no hi ha hagut cap condemna per als policies implicats.

North Charleston (Carolina del Sud), 4 d'abril de 2015

 

Pocs dies abans, a North Charleston, moria Walter Scott a mans d'un policia. El vídeo mostra com l'agent dispara vuit trets a l'home, de 50 anys, que no porta cap arma. La decisió va ser fulminant i el policia va ser expulsat del cos després que transcendissin les imatges de l'homicidi. 

Madison (Wisconsin), 6 de març de 2015

 

El dia 6 de maig a mitja tarda (horari local), Tony Robinson, de 19 anys, va morir tirotejat per un policia en un apartament. El jove afroamericà havia participat aquell mateix dia en una baralla i segons el cap de la Policia de Madison el jove anava desarmat. Aquella mort provocava protestes a la ciutat malgrat la crida de les autoritats a la calma.

Ferguson (Missouri), 9 d'agost de 2014

 

Michael Brown, de 18 anys, va morir a mans d'un policia tot i anar desarmat. La mort del jove va desencadenar nombroses protestes a la ciutat i les autoritats van haver de declarar l'estat d'emergència. Malgrat les diverses detencions, cap policia va ser declarat culpable. Les proves de l'autòpsia van revelar que Brown havia rebut sis trets de bala, dos d'ells al cap.

Nova York, 17 de juliol de 2014

 

En aquest cas, Eric Garner, de 43 anys, va ser asfixiat per un agent quan aquest intentava detenir-lo per venda il·legal de tabac. El policia, que va quedar sense càrrecs, va utilitzar una clau d'estrangulació prohibida per la policia de Nova York, però no il·legal. Garner era malalt d'asma i al vídeo es pot sentir com diu que no pot respirar.