REVOLTA CONTRA AL-ASSAD
Internacional 09/08/2012

Els rebels, en retirada a Alep

David Meseguer
3 min
ALEP, SOTA LES BOMBES El cos d'un noi sota la runa d'un edifici derruït per les bombes tirades per l'aviació militar del règim sirià a Tel Rafat, a la província d'Alep, a mig camí entre la capital i Efrin, la zona controlada pels kurds. L'exèrcit de Baixar Al-Assad va iniciar ahir una ofensiva terrestre per recuperar el control d'Alep.

EFRIN (SÍRIA)Desenes de cotxes provinents d'Alep s'amuntegaven ahir al punt de control instal·lat per les unitats de defensa popular kurdes a l'entrada de la ciutat d'Efrin. Famílies senceres intentaven fer-se espai a l'interior d'uns vehicles plens d'electrodomèstics i tot tipus de pertinences personals. "Els avions de l'exèrcit estan bombardejant el nostre barri i hem optat per fugir", explicava Halid, que ha decidit tornar amb la seva família a la petita vila de la qual és originari.

Com ells, milers de persones han abandonat en les últimes hores la capital econòmica del país a causa de la intensificació dels combats entre l'exèrcit del règim i l'Exèrcit Sirià Lliure, en la que ha estat anomenada "la mare de totes les batalles". La regió d'Efrin, situada a 60 quilòmetres al nord d'Alep i controlada pel Partit de la Unió Democràtica (PYD), la branca política del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), gaudeix d'una situació estable i sense enfrontaments armats, raó per la qual molts desplaçats han decidit refugiar-s'hi.

Conscients que la supervivència del règim depèn en gran part del destí que corri la ciutat d'Alep, Damasc va llançar ahir una dura ofensiva terrestre i aèria al barri occidental de Salaheddin, on s'havien fet forts els rebels que es van veure obligats a retirar-se de les seves posicions en aquesta zona.

"L'Exèrcit Sirià Lliure és un grup terrorista i se l'ha de combatre" és el missatge de text que va enviar ahir el govern de Baixar al-Assad a tots els telèfons mòbils del país mentre intensificava el setge sobre la ciutat d'Alep.

L'arribada d'una gran columna de tancs, la cobertura aèria dels caçabombarders de fabricació soviètica MIG i l'acció dels franctiradors de l'exèrcit sirià van provocar un gran nombre de baixes entre els rebels en la que és l'ofensiva terrestre més important a Alep d'ençà que els opositors al règim van aconseguir fer-se amb el 60% del control de la ciutat. Sheik Tawfiq, un dels comandants rebels, va confirmar ahir el replegament: "L'exèrcit està intentant encerclar el barri pels dos extrems" i per aquest motiu es va fer una "retirada tàctica".

Per la seva banda, les milícies del PYD ja controlen una comissaria al barri de majoria kurda d'Al Ashrafieh, a Alep, on en van detenir el comissari. Els combatents kurds demanen al règim l'alliberament de diferents presos polítics a canvi d'entregar-los el responsable policial.

Soldats desertors

Camuflats entre els civils que fugen d'Alep, també hi viatgen soldats de l'exèrcit sirià que acaben de desertar. Originaris de Deir el Zor, Faiq i Mahmud, van aprofitar la nit per abandonar les seves posicions i fugir cap a la regió d'Efrin. En declaracions a l'ARA, aquests dos joves combatents, encara amb la por a la mirada, van explicar que "l'exèrcit sirià ni molt menys compta amb 20.000 efectius ", com afirma el règim. Van assegurar que són menys i que engreixar aquestes xifres correspon a una estratègia informativa del règim per fer baixar la moral dels rebels.

Aquests soldats desertors també van coincidir a assenyalar que "l'escassetat de menjar i provisions" està afectant els ànims de l'exèrcit i van relatar que estaven "sotmesos a molta pressió per part dels seus oficials". Van admetre que havien tingut por de ser localitzats, en el seu trajecte de fugida, per l'Exèrcit Sirià Lliure i van assegurar que si els rebels emeten un comunicat en què garanteixen una mena d'amnistia per als soldats del règim que desertin, el nombre de renúncies creixerà de manera considerable.

En vista de l'escalada de violència, els 20 observadors de les Nacions Unides també van abandonar la ciutat. Juliette Touma, portaveu de la missió de l'ONU a Síria, va assegurar que "s'ha evacuat tot l'equip d'observadors d'Alep perquè la situació s'ha deteriorat força".

Els segrestats iranians

L'Iran va admetre ahir que entre els 48 ciutadans seus segrestats a Damasc per una facció de les forces opositores hi havia "alguns membres jubilats" de la seva Guàrdia Revolucionària, però va mantenir la tesi que el grup feia una "peregrinació" a Síria i en cap cas estaven en una "missió de reconeixement" al país com asseguren els seus captors.

Paral·lelament, un altre grup rebel sirià va informar ahir que havia mort un general rus que assessorava el règim. Però Moscou ho va desmentir categòricament.

stats