ELECCIONS EUA
Internacional 04/11/2020

Un llarg recompte: de quins estats hem d'estar pendents

El vot per correu obre bretxa per a Biden, que consolida les possibilitats d'arribar a la Casa Blanca

Quim Aranda
4 min

LondresLa batalla entre Joe Biden i Donald Trump es lliura pràcticament en sis o, a tot estirar, set estats claus. A una nit electoral de dimarts prou decebedora per als demòcrates, una vegada més per sota de les expectatives que els donaven les enquestes, l'ha seguit un matí prou esperançador, en què s'han obert dues grans vies d'aigua en el cinturó industrial del nord i s'ha consolidat Arizona, que el 2016 va caure del cantó republicà.

Tot plegat és una situació cada cop més favorable als interessos de l'aspirant, i que situa Donald Trump en una posició molt complicada. El recompte del vot per correu i el dels votants absents, que van emetre el seu sufragi en un col·legi distint del que tenien assignat inicialment, dirigeixen els demòcrates cap a la Casa Blanca. Justament, impedir aquest recompte de vots per correu i d'absents és el que voldria Trump, que dimecres a la matinada va amenaçar amb recórrer al Tribunal Suprem per evitar un "frau" sobre el qual no té cap prova.

Donald Trump Jr. i el representant de l'estat a Geòrgia, Vernon Jones, durant un acte republicà ahir, a Geòrgia

Calen 270 vots electorals per guanyar la presidència als Estats Units, i de moment cap dels dos candidats els ha assolit.

  • Nevada. Els resultats no es coneixeran fins a aquest dijous. El recompte, de moment, és molt ajustat. Poc més de 8.000 vots per a Joe Biden. Però els 6 delegats poden ajudar molt la causa demòcrata. El comtat de Las Vegas és un dels que encara queda per comptar. Tradicionalment és demòcrata, i prou poblat. Per tant, tot i que ara la diferència és mínima, podria encara augmentar. Si Biden guanya Nevada i s'emporta també Arizona i Michigan, no necessitaria aconseguir la victòria a Pennsilvània per arribar a la Casa Blanca.

No serà, però, fins a les primeres hores de dijous als Estats Units que es pugui tenir una idea més aproximada de qui serà el pròxim president dels Estats Units. De moment, tant Joe Biden com Donald Trump conserven les opcions. En les últimes hores, però, ha canviat la direcció del vent. Ara bufa lleugerament a favor dels demòcrates.

stats