Internacional 22/07/2015

El record del segrest de tres periodistes al “Guantánamo islamista”

Ara
2 min
Marc Marginedas  en arribar a Barcelona, l’any passat, després del seu alliberament.

BarcelonaLa desaparició dels tres periodistes espanyols a Síria arriba just quan, aquest setembre, farà dos anys del segrest, també a Síria, de tres informadors que treballaven per als diaris El Periódico i El Mundo que van ser capturats per l’Estat Islàmic (EI) i alliberats mesos més tard.

Marc Marginedas va ser segrestat prop de la ciutat de Hama pocs dies després d’enviar la seva última crònica a El Periódico,que va aparèixer publicada el 2 de setembre del 2013. Després de sis mesos d’un macabre captiveri, Marginedas va ser alliberat, el 2 de març del 2014, a la frontera entre Síria i Turquia. Pel que fa als enviats especials d’ El Mundo Javier Espinosa i Ricard Garcia Vilanova, van ser capturats pocs dies després de Marginedas, a tocar de la frontera turca, i van ser alliberats el 30 de març del 2014.

Els tres segrestats en aquella ocasió van coincidir, gran part del seu captiveri, en un indret al nord d’Alep que els segrestadors van convertir en un infern, segons els relats que, un any després, van publicar els mateixos Marginedas i Espinosa. En aquest “Guantánamo islamista”, com el van batejar els segrestats, hi van conviure 18 persones de diferents nacionalitats, entre les quals els periodistes nord-americans James Foley i Steven Sotloff i el cooperant britànic David Cawthorne Haines, que van ser executats l’estiu del 2014.

Reporters Sense Fronteres (RSF) situa Síria en el lloc 176 (d’un total de 179) en el rànquing mundial sobre la llibertat de premsa. Segons el recompte d’aquesta organització, des de l’any 2011 han mort 46 periodistes en aquest país, on actualment hi ha retinguts dotze professionals. Ja sigui per part del règim, dels jihadistes o dels opositors, segons denuncia RSF, els periodistes s’han convertit en un blanc.

stats