Internacional 28/09/2012

Els refugiats sirians es multiplicaran per set

Ara
2 min
Khaled, de tres anys, al costat del seu pare al camp de refugiats a Jordània.

BARCELONALes Nacions Unides consideren que els refugiats sirians que fugen dels combats entre el règim del president Baixar al-Assad i els rebels poden superar els 700.000 a finals d'any, una xifra que multiplica per set el que s'havia calculat fa només sis mesos.

El coordinador per Síria de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Panos Moumtzis, va dir ahir que els dos últims mesos s'ha registrat un ritme d'entre 2.000 i 3.000 persones creuant les fronteres al dia. Fins ara s'han registrat 294.000 sirians com a refugiats a Turquia, Jordània, l'Iran i el Líban. L'ACNUR ha alertat que el ritme exponencial a què arriben els sirians a les fronteres veïnes fa necessari un increment de les ajudes a la zona i crear un nou pla d'ajuda humanitària.

Al març 41.000 persones s'havien convertit ja en refugiats i es treballava amb una projecció de 100.000 persones a finals del 2012, però aquestes xifres han quedat clarament superades per la realitat.

"Estem treballant contra rellotge perquè cada família siriana que arribi tingui un sostre, aigua i aliments", va dir el representant de les Nacions Unides. "Molts refugiats només arriben amb la roba que porten posada i algun ha estat desplaçat diverses vegades abans d'abandonar el país", va afegir.

Xifra rècord de morts en un dia

El nombre de morts a Síria ahir va arribar a una xifra mai vista en els divuit mesos de conflicte. Els Comitès de Coordinació Local van xifrar les víctimes en almenys 343 persones, convertint la jornada en la més sagnant des que va començar la revolta, el març del 2011. La majoria dels morts, més d'un centenar, es van registrar a Damasc i els seus suburbis. El director de l'Observatori Sirià dels Drets Humans, amb seu a Londres, Rami Abdulrahman, va informar que 30.716 persones -entre les quals almenys 21.534 civils- han mort a Síria, una xifra més elevada que la registrada per l'ONU, que parla de 25.000 víctimes.

stats