Internacional 14/04/2018

Al-Assad treu pit després del bombardeig

El règim sirià, que havia evacuat les bases destruïdes, diu que l’atac no ha afectat la seva capacitat militar

Ethel Bonet
3 min
Un míssil sobre el cel de Damasc, dissabte a la matinada, en una imatge difosa per la cadena oficial de notícies siriana Sanà.

Beirut“Per desgràcia em vaig adormir abans de l’atac. Espero que la pròxima onada de bombardejos passi quan estigui despert”, deia a l’ARA amb sarcasme Abulkader Alhamdo des d’Idlib, al nord de Síria. Com ell, molts sirians veuen que la resposta dels Estats Units, França i Anglaterra és tèbia i arriba tard. L’impacte real de l’atac coordinat a tres bandes va ser mínim, perquè les tres instal·lacions militars bombardejades ahir s’havien evacuat prèviament gràcies a la informació que Rússia va compartir amb el règim de Damasc.

Fonts opositores sirianes van assegurar a l’ARA que els tres objectius militars bombardejats no tenien importància estratègica. “Les bases aèries de Queres, Alep i Damasc estan plenes de maquinària criminal però ningú les ataca. I les instal·lacions militars del sud d’Alep on es fabriquen els barrils bomba també estan fora de perill. Els atacs han sigut una broma”, es va queixar un activista sirià.

“Hem absorbit l’atac”, van afirmar ahir fonts militars sirianes, en referència al centenar de míssils que van llançar Washington, París i Londres contra objectius del règim de Baixar al-Assad. Segons aquestes fonts, la majoria de projectils van ser aturats o desviats per les defenses antiaèries sirianes. La versió de Damasc contradiu la del Pentàgon, que va assegurar haver destruït un centre de recerca científica a Damasc i dues centrals d’emmagatzematge de gas sarín a la rodalia de Homs.

Testimonis i imatges difoses a les xarxes socials van confirmar les explosions en uns quants indrets de Damasc i a la ciutat de Homs, on suposadament l’exèrcit sirià emmagatzemava o fabricava aquesta mena d’armes prohibides pel dret internacional.

L’atac s’interpreta com una advertència d’Occident al president sirià Baixar al-Assad però amb poques esperances que pugui influir o canviar alguna cosa en el futur. Emparat per Moscou i Teheran, el règim sirià té plena confiança que sortirà guanyador de la lluita per esclafar la revolta popular que va començar el 2011.

L’aurèola de seguretat que envolta el sàtrapa sirià es va reforçar ahir amb la seva posada en escena quan, com cada matí, es va presentar al palau presidencial de Damasc. En un vídeo difós per la televisió oficial, Al-Assad apareix amb vestit i maletí, entrant amb pas ferm a l’oficina presidencial i saludant jovialment el personal. Després va afirmar que aquesta “agressió” només reforçava la seva “determinació de continuar lluitant per aixafar el terrorisme”.

El president sirià va rebre el suport de desenes de milers de seguidors que van sortir als carrers a Damasc, Tartús, Latakia i Alep -la capital de la revolució que el règim va reconquerir a sang i foc fa poc més d’un any- per mostrar el seu suport al president i els seus aliats, l’Iran i Rússia. La televisió estatal va mostrar imatges de milers de manifestants congregats a la cèntrica plaça dels Omeies, a Damasc, onejant les banderes de Rússia i l’Iran, mentre uns altres conduïen vehicles i feien sonar la botzina en senyal de victòria.

Les forces sirianes van respondre a l’atac dels Estats Units amb una demostració de força a Duma, l’últim reducte rebel prop de la capital siriana, que el règim ha ocupat aquesta setmana i que va ser escenari del suposat atac químic amb què Washington i els seus aliats han justificat l’atac.

Precisament, un equip de l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) havia de començar a treballar a Duma per investigar-ne l’ús a la zona. El ministeri d’Afers Estrangers sirià va denunciar que l’atac occidental es va produir per “impedir” justament aquesta investigació.

Les reaccions a la regió no s’han fet esperar. Turquia, aliada de l’oposició siriana, va celebrar l’atac. “Donem la benvinguda a l’operació. Hauria sigut impensable no reaccionar davant el règim sirià, que subjuga la seva pròpia població ja sigui amb armes convencionals o químiques i té un historial demostrat de crims de guerra i de lesa humanitat”, va dir en un comunicat el ministeri de Defensa turc.

L’Iran i Israel reaccionen

A l’Iran, l’aiatol·là Ali Khamenei va dir que Teheran s’oposava a l’ús de les armes químiques: “Però també ens oposem i condemnem la manipulació i la fabricació d’excuses amb la finalitat d’envair un país sobirà”.

Per la seva banda, el moviment xiïta libanès Hezbol·lah, que té milers de combatents desplegats a Síria, va condemnar la “traïdora agressió tripartida nord-americana, britànica i francesa contra la germana Síria”, i la va qualificar de “flagrant violació de la sobirania siriana i de la dignitat del poble sirià i d’altres pobles” del Pròxim Orient.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va defensar els bombardejos: “Fa un any vaig donar ple suport a la decisió de Trump de prendre posició contra l’ús d’armes químiques. La seva decisió i el nostre suport continuen inalterats”.

stats