Internacional 15/08/2020

8 registres rècord que ens deixa aquest mes de juliol

El mes passat no ha estat especialment calorós al nostre país però sí al conjunt del planeta

Marc Candela
2 min
Desoladora imatge del nord de Califòrnia després dels incendis de 2018

BarcelonaLa NOAA, l'agència meteorològica i ambiental nord-americana, va publicar dijous l'informe climàtic global d'aquest mes de juliol, en què analitza les dades mensuals de temperatura, precipitació o extensió de gel marí que s'han recollit arreu del món.

Les xifres i les conclusions que presenta l'informe són significatives, perquè confirmen que l'escalfament del planeta és realment global i perquè any rere any es baten rècords de calor a qualsevol punt del món.

A continuació us desgranem l'informe de la NOAA amb un llistat de les 8 anomalies climàtiques més significatives.

1. La temperatura mitjana global del mes de juliol ha estat de 16,72 ºC, gairebé 1 grau per sobre de la mitjana del segle XX. Aquest mes de juliol ha estat el segon més càlid dels últims 140 anys (la base de dades de la NOAA es remunta al 1880), només superat pel de l'any passat

Desviació de la temperatura d'aquest mes de juliol respecte de la mitjana

2. El juliol del 2020 ha estat el 44è mes de juliol amb temperatures globals per sobre de la mitjana del segle passat. De fet, ja s'acumulen 427 mesos consecutius en què la temperatura mitjana planetària és superior a la mitjana dels últims 100 anys.

3. La superfície oceànica coberta de gel a l'Àrtic és la més petita des que es recullen dades via satèl·lit (1979). Aquí la situació és especialment crítica, ja que l'extensió del gel es troba un 23% per sota del que seria habitual a aquesta altura de l'estiu (en comparació a la mitjana de 1981 a 2010).

Extensió de la superfície oceànica coberta de gel al pol Nord als dos pols

4. Als Estats Units els 11 últims juliols han estat els 11 més càlids mai registrats. El d'enguany ha estat el segon més calorós. A Espanya, aquest mes de juliol ha estat el tercer més càlid de la història.

5. A l'hemisferi nord, la temperatura mitjana (oceànica i continental) d'aquest mes de juliol ha estat la més elevada mai observada, 1,18 ºC per sobre de la mitjana climàtica i gairebé una dècima superior a l'anterior rècord, el del mes de juliol de l'any passat.

6. A Austràlia les altes temperatures s'han combinat amb una manca molt evident de precipitacions. Al terç occidental de l'illa ha estat el juliol més sec que es recorda (hi ha plogut un 12% del que tocaria) i al sud d'Austràlia no hi plovia tan poc des del 1997.

7. A l'hemisferi sud les dades no són tan excepcionals, però l'extensió de la cobertura del gel Antàrtic a dia d'avui és un 2% inferior a la mitjana a finals de juliol. De fet, és el quart mes de juliol consecutiu amb valors per sota del que seria habitual.

8. Però no només el mes de juliol ha estat excepcionalment càlid. Des de l'1 de gener fins al 31 de juliol d'enguany, la temperatura mitjana del planeta ha estat la segona més alta de tota la sèrie climàtica (1880-2020), més d'1 grau per sobre de la mitjana del segle passat i gairebé igualant el rècord que es va establir el 2016.

stats