Internacional 03/07/2019

Una "bomba de rellotgeria" als centres de detenció d'immigrants de la frontera mexicana

Un informe oficial denuncia les condicions d'amuntegament i manca d'higiene dels detinguts

Carlos Pérez Cruz
3 min
Desenes de dones i menors intenten descansar en un dels centres de la patrulla costanera a Weslaco

WashingtonL'escena té lloc davant la Casa Blanca. Minuts abans del començament d'una manifestació contra els centres de detenció d'immigrants, una senyora s'acosta als primers manifestants per fer-los saber que estan equivocats, que els sol·licitants d'asil segueixen "un procés just", i els insta a buscar millors fonts informatives: "Esteu escoltant els mitjans que us diuen el que voleu [sentir]". La dona assegura que els immigrants "no viuen engabiats" i que les imatges que els mostren així són "de l'[època de l']administració Obama". Abans de marxar, la dona els retreu que no confiïn en el govern. "Hauríeu estimar el vostre país i confiar en els vostres agents de la patrulla fronterera, que tenen fills. És molt trist que no ho feu".

Les paraules de la contramanifestant demostren dues coses. D'una banda, la profunda divisió política del país. De l'altra, que els fets ja no importen. Hores abans de la seva reprimenda, un informe d'auditors independents del departament de Seguretat Nacional va confirmar el que advocats, periodistes i congressistes demòcrates ja havien denunciat. Una visita a principis de juny a cinc centres de detenció de la patrulla fronterera a la vall del Río Grande, a Texas, va constatar les dantesques condicions en què es troben els immigrants. Un dels agents entrevistats va qualificar la situació de "bomba de rellotgeria" i els inspectors van decidir marxar d'un dels centres abans d'acabar la visita perquè la seva presència "estava pertorbant una situació ja prou difícil per si sola". Quan els van veure, els detinguts van començar a cridar i a ensenyar papers amb el seu nom i el temps que feia que estaven detinguts.

Una de les fotografies mostra diverses persones amuntegades contra el vidre d'una cel·la, un d'ells subjectant un paper amb la frase "Ajudeu-nos". Els inspectors van comptabilitzar 88 immigrants en un espai habilitat per a 41. Hi ha casos de detinguts que porten més d'un mes tancats i sense poder dutxar-se. A canvi reben tovalloletes humides. Famílies senceres intenten descansar estirades per terra. En tres dels cinc centres visitats, els nens tampoc disposaven de dutxes i només tenien "accés limitat a roba neta", sense bugaderia. En dos d'ells no van rebre menjar calent fins al moment que van arribar els inspectors. El 30% dels 2.699 menors detinguts sumaven més de les 72 hores al centre que concedeix com a màxim la llei. Menors de 7 anys hi acumulaven ja dues setmanes. La llei obliga a traslladar-los a espais gestionats pel departament de Salut i Serveis Humans (HHS, seguint les sigles en anglès), en teoria més ben habilitats. En el cas dels adults, en centres del Servei d'Immigració i Control de Duanes.

L'arribada de l'estiu, sumada a l'increment de la repressió a Mèxic, pot explicar que al començament d'aquesta setmana, segons informa 'The Washington Post', quedessin només 300 nens en custòdia de la patrulla fronterera. Un funcionari del departament de Seguretat Nacional va explicar, sota condició d'anonimat, que fa un mes estaven "rebent 350 [menors] al dia", de manera que ara "ha millorat la capacitat de la xarxa per acollir-los". No obstant això, el total d'immigrants en aquests centres era 11.000, quan "el nombre raonable és uns 4.500".

Batudes i multes

A més d'una benvinguda inhumana als que busquen asil, l'administració Trump segueix intentant expulsar la màxima quantitat possible d'estrangers en situació irregular. Després d'anunciar, i suspendre temporalment, l'inici de batudes per deportar "milions" d'indocumentats, Donald Trump va avisar que, passades les celebracions del 4 de juliol, les reprendrà.

El govern ha començat també a imposar multes de fins a 500.000 dòlars a immigrants que han eludit la seva deportació. És el cas de Rosa Ortez Cruz, que va fugir d'Hondures el 2002 i es va refugiar l'abril del 2018 en una església de Chapel Hill, a Carolina del Nord, després de recórrer la seva sentència d'expulsió. Tres dels seus fills són ciutadans nord-americans.

stats