Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Els republicans bategen Trump com “el candidat de l’ordre”

El republicà treu rèdit dels tirotejos contra policies i l’atac a Niça

Donald Trump vol ser el xèrif dels Estats Units. “¿Quants policies han de morir a causa d’una falta de lideratge al nostre país?”, va tuitejar el candidat republicà a la Casa Blanca poques hores després d’un altre tiroteig contra policies a Baton Rouge, Louisiana, i només deu dies després de l’assassinat de cinc agents a Dallas, Texas.

Les tensions racials que viu el país per les morts d’afroamericans a mans de la policia i els atacs terroristes d’inspiració jihadista a Orlando i a Niça són, per al candidat republicà, les conseqüències d’una presidència dèbil de Barack Obama. Trump veu un país sumit en el caos i la violència que només ell pot rescatar.

Els republicans van batejar ahir el magnat immobiliari novaiorquès com “el candidat de l’ordre” en la primera nit de la convenció del partit, a Cleveland, Ohio. L’espectacle polític, que ha de confirmar la candidatura de Trump i el seu programa, va arrencar amb el lema “Fem Amèrica segura altre cop”. Diversos exmilitars, policies i polítics conservadors, entre els quals l’exalcalde de Nova York, havien de pujar a l’escenari aquesta matinada per parlar de la necessitat d’un president “fort” que imposi la llei, i criticar les polítiques d’Obama i la gestió de la candidata presidencial demòcrata, Hillary Clinton, quan era secretària d’Estat dels Estats Units.

La promesa de restablir l’ordre de Trump evoca la campanya de l’expresident republicà Richard Nixon del 1968. Aquell any, els disturbis racials se succeïen a diverses ciutats del país, i les protestes massives contra la Guerra del Vietnam eren constants. Els assassinats del líder dels drets civils, Martin Luther King, i del candidat presidencial Robert Kennedy van contribuir a augmentar la divisió entre els ciutadans i a posar el país vora l’abisme.

Trump s’inspira en Nixon

“Veiem nord-americans que s’odien entre si, lluiten entre si, es maten entre si [...]. Els Estats Units tenen problemes no per culpa de la seva gent sinó perquè els seus líders han fracassat”, va assegurar Nixon la nit que va acceptar la nominació republicana, vuit anys després de perdre contra John F. Kennedy. L’expresident caigut en desgràcia per l’escàndol Watergate va prometre acabar amb el crim, imposar l’ordre i recuperar l’estabilitat.

La situació actual no és ni de bon tros la del 1968. Tot i així, el país està en un moment difícil i delicat, amb una polarització política molt alta. Les tensions actuals -originades per vídeos gravats amb mòbils que han posat al descobert abusos policials contra negres- constaten que les desigualtats racials, malgrat la seva millora, persisteixen. I una recuperació econòmica dèbil i desigual ha deixat molts ciutadans frustrats amb l’ statu quo i les elits.

Trump busca, doncs, capitalitzar aquesta conjuntura convulsa com ho va fer Nixon fa gairebé 50 anys. I, ho fa, a més, atiant les pors que tenen les classes treballadores, sobretot blanques, d’un país que en els últims anys ha viscut grans canvis demogràfics i econòmics. Amb un discurs antiimmigrant i xenòfob, el milionari novaiorquès, nouvingut a la política i famós per ser l’estrella d’un reality show, va aconseguir desfer-se de 16 rivals en les primàries republicanes i ara espera guanyar la Casa Blanca.

Dins del Quicken Loans Arena de Cleveland, el pavelló on juguen els Cavaliers de LeBron James, flamants campions de la NBA, els republicans van abraçar ahir dues de les polèmiques propostes electorals de Donald Trump: un mur a la frontera entre Mèxic i els Estats Units i la prohibició temporal de l’entrada de musulmans. Dues iniciatives que són, per al candidat republicà, necessàries per restaurar l’ordre i “eliminar els enemics”, com l’Estat Islàmic.

A l’exterior del pavelló, diversos grups, entre ells Black Lives Matter (Les vides dels negres importen), es van manifestar contra la candidatura del magnat. Diverses pancartes el titllaven de feixista i racista. La policia de Cleveland ha incrementat la seguretat per evitar aldarulls davant els últims atacs terroristes.