ELECCIONS PRESIDENCIALS ALS ESTATS UNITS
Internacional 30/08/2012

Els republicans es declaren garants del Somni Americà

El candidat republicà a la vicepresidència, Paul Ryan, va ser l'estrella ahir de la convenció republicana. Aquesta matinada tenia previst explicar en el seu discurs el pla per "salvar" el Somni Americà.

Núria Ferragutcasas
3 min
PATRIOTISME A FLORIDA Paul Ryan, candidat republicà a la vicepresidència, en la seva presentació a la convenció de Tampa.

WASHINGTON"Imagineu treballar cada dia durant quatre anys sense cobrar un sou. Això és el que vaig fer". Beth Grev, una empresària de Virgínia, va explicar ahir als assistents a la convenció republicana que, després de molts anys i hores de treball dur, va aconseguir un negoci d'èxit que avui dóna feina a 20 persones. Per Grev, el president Barack Obama no entén les petites empreses i els EUA "necessiten un president que reconegui el valor de l'esperit emprenedor".

Amb el lema "Nosaltres ho construïm", els republicans s'han proclamat aquests dies els guardians del Somni Americà. Aquesta frase fa referència a un discurs d'Obama en el qual relacionava l'èxit empresarial amb l'existència de serveis públics, com les infrastructures i l'educació. Els republicans, però, van treure les paraules de context per assegurar que el president creu que els emprenedors no van construir sols els seus negocis, sinó que ho van fer amb l'ajuda de l'Estat.

Tot i ser una acusació falsa, els líders conservadors no es cansen de repetir-la perquè els proporciona un eslògan amb força i beneficia la imatge d'emprenedor resolutiu i amb visió que volen donar del seu candidat. "Mitt Romney és la millor opció. Ell no culpa els altres dels seus problemes, sinó que els soluciona", deia Bob Palisin, un simpatitzant republicà de Carolina del Nord.

El candidat republicà a la vicepresidència, Paul Ryan, va reprendre ahir aquest fil per fer una crítica acèrrima a les polítiques del president Obama i afirmar que Mitt Romney i ell tenen un pla per "restablir la grandesa d'Amèrica". En el seu discurs, pronunciat aquesta matinada, Ryan volia explicar l'aposta conservadora per reduir impostos i retallar la grandària del govern i dels seus programes socials -com el d'assistència sanitària per a la gent gran, anomenat Medicare-. Els conservadors consideren que la idea dels Estats Units com a terra d'oportunitats està en perill. En el seu discurs d'aquesta matinada Ryan volia convèncer els votants de la importància de les pròximes eleccions, ja que, segons ell, la imprudència fiscal del govern d'Obama amenaça el futur del país.

Ryan, un polític precoç

Paul Ryan, orfe de pare des dels 16 anys, va néixer a Janesville, Wisconsin. La seva presència en el ticket electoral ha augmentat les possibilitats d'una victòria republicana en aquest estat clau. Tot i així, la seva elecció com a número dos suposa molt més. Quan Romney va optar per aquest jove congressista de 42 anys també va abraçar la seva ideologia neoliberal extrema. El candidat va preferir renunciar al centre, a la moderació, i guanyar-se la simpatia de les bases del seu partit.

Ryan va arribar a Washington amb 22 anys per treballar al Congrés. Quatre anys després escrivia els discursos per a Jack Kemp, excandidat a vicepresident el 1996, i amb 28 anys guanyava les seves primeres eleccions com a representant del seu estat al Congrés. El jove congressista és un líder ideològic de la nova generació de republicans que s'ha beneficiat del sorgiment del Tea Party. L'èxit d'aquest moviment ultraconservador està canviant el Partit Republicà, que s'allunya del "conservadorisme compassiu" que va promoure l'expresident George W. Bush. "No hi ha cap dubte que tant si guanyem com si perdem les idees de Paul Ryan lideraran el futur del partit", va afirmar ahir el governador republicà de Wisconsin.

Poca experiència internacional

Mitt Romney i Paul Ryan han centrat la campanya electoral en l'economia, en la reducció de l'atur i en el deute desorbitat del país. Tot i així, ahir diversos oradors van parlar també de política exterior del partit, de l'amenaça nuclear de l'Iran, de la inestabilitat al Pròxim Orient i del futur dels EUA en un món globalitzat. El tàndem conservador ha estat criticat pel seu poc bagatge en matèria de relacions internacionals i per això ahir Condolezza Rice, exsecretària d'Estat durant el segon mandat de George W. Bush i una veu respectada dins del partit, els va donar un cop de mà. S'esperava que en el seu discurs Rice ataqués la política exterior del president Obama i expliqués que el lideratge mundial dels Estats Units està en joc als comicis de novembre. Altres líders com el senador d'Arizona i excandidat a la presidència, John McCain, també pensaven criticar en els parlaments la pèrdua d'influència de la superpotència durant el primer mandat d'Obama.

stats