Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Els republicans temen un caos a les seves primàries

El magnat immobiliari Donald Trump és segon a les enquestes, tot i els seus atacs als immigrants mexicans

Ningú creu que pugui guanyar. Les elits i els donants més rics del partit no el volen. Tot i així, l’extravagant magnat immobiliari Donald Trump s’ha situat segon en la cursa per la candidatura republicana a la Casa Blanca. Està a només dos o tres punts del favorit, l’exgovernador de Florida Jeb Bush, segons les últimes enquestes de les televisions CNN i Fox News.

L’ascens de Trump és el primer avís d’unes primàries atapeïdes que, amb 16 candidats, s’esperen tortuoses i caòtiques. Els republicans volen evitar unes altres eleccions com les del 2012 -que van ser divisives i van perjudicar el seu candidat final, Mitt Romney- però no els serà fàcil.

Els experts en sondejos creuen que la popularitat de Trump, estrella mediàtica de 69 anys i amb una fortuna de 4.000 milions de dòlars, l’ha catapultat a aquesta posició. Malgrat això, no esperen que el seu ràpid ascens duri. Si el multimilionari de Nova York amplia les seves bases és molt probable que el suport obtingut des de l’anunci de la seva candidatura presidencial s’esfumi ràpidament.

La seva campanya, però, ja és un maldecap per als republicans i està afectant una elecció que començarà a principis de l’any que ve. Durant el seu discurs per presentar-se com a candidat, Trump va atacar la immigració mexicana. “[Mèxic] està enviant gent que té molts problemes, està enviant els seus problemes”, va dir. Sobre els que vénen del país veí, va afirmar: “Porten drogues, crims, són violadors, i assumeixo que alguns són bones persones”.

Aquestes paraules van indignar la comunitat mexicana, però també llatina, dels Estats Units. Algunes empreses i estrelles llatines han decidit trencar lligams empresarials amb Trump.

Boicot llatí a Trump

Univision -el grup de mitjans en espanyol més important del país- va ser el primer a fer aquest pas. El van seguir la televisió NBC, que va anunciar que no emetrà els concursos Miss USA i Miss Univers, propietat del magnat immobiliari, i la cadena de grans magatzems Macy’s, que va decidir deixar de vendre la roba de la marca Trump.

El boicot llatí contra el candidat republicà es produeix en un moment en què el seu partit necessita més que mai el suport de votants llatins per recuperar la Casa Blanca. Els seus comentaris incendiaris dificulten aquest objectiu, tot i el flirteig amb aquests votants que han fet altres candidats com Jeb Bush i Marco Rubio. “Les paraules de Trump fereixen la causa dels republicans, que vol atreure no només els llatins, sinó també altres minories”, afirma Ben Domenech, fundador de la pàgina web conservadora El Federalista.

D’altra banda, Jeb Bush, casat amb una mexicana, va afirmar ahir que se sentia personalment ofès pel que va dir l’empresari novaiorquès. “[Trump] no és un home estúpid. No crec que pensi que tots els mexicans que travessen la frontera són violadors. Diu això per inflamar, incitar i atreure l’atenció”, va afegir.

Si aquest és l’objectiu de Trump, per a molts ho està fent molt bé. De fet, si manté la seva posició a les enquestes podrà participar en el primer debat electoral de les primàries que se celebraran a principis del mes d’agost.

Les televisions que emetran els debats han decidit que només 10 dels 16 candidats hi puguin participar per fer més atractiva la discussió. Donald Trump, que va ser el desè a anunciar la seva candidatura, podria ser un dels escollits, ja que ha aconseguit passar d’un suport d’un 1% entre l’electorat conservador a un 12% en quinze dies.

Mentrestant, els demòcrates es freguen les mans amb la campanya de Trump. “Jo sóc una persona de fe, i crec que l’entrada del Donald en aquesta cursa només es pot atribuir al fet que Déu és un demòcrata amb sentit de l’humor”, va bromejar a The Washington Post Paul Begala, estrateg demòcrata i conseller d’un dels súper-PAC (Political Action Comitee) per impulsar la candidatura de Hillary Clinton.

Més rivals que mai

Les primàries republicanes ja tenen 14 aspirants i en els pròxims dies o setmanes s’espera que el governador de Wisconsin, Scott Walker, i el d’Ohio, John Kasich, anunciïn les seves candidatures. Jeb Bush, fill i germà d’expresidents, continua liderant les enquestes però per només dos o tres punts més que els seus rivals.

El segueixen de prop joves polítics impulsats pel moviment ultraconservador Tea Party: Marco Rubio, Rand Paul i Ted Cruz. I figures mediàtiques com l’exgovernador d’Arkansas, Mike Huckabee, i el neurocirurgià Ben Carson.