Publicitat
Publicitat

Tsipras tira endavant les lleis del rescat però deixa una Syriza dividida

La Unió Europea debat avui si dóna un crèdit de 7.000 milions a Grècia per pagar creditors

Alexis Tsipras se n'ha sortit, malgrat que el preu pagat és una divisió interna a Syriza. El Parlament de Grècia ha donat aquesta nit un pas més per a la negociació d'un tercer rescat, en aprovar el primer paquet de reformes imposades per les institucions creditores.

La votació  d'aquest primer plec de mesures ha obtingut el suport majoritari de la Cambra, 229 vots, gràcies al suport de l'oposició majoritària. No obstant, el primer ministre ha hagut de sentir com fins 32 diputats de Syriza han votat 'oxi', és a dir, no a la proposta que el seu govern defensa, malgrat que ha assegurat que no li agrada. Sis parlamentaris més s'han abstingut. Entre els negatius, destaquen els vots tan significatius com el de l'exministre de Finances, Iannis Varufakis, el del ministre d'Energia, Panayotis Lafazanis, o el de la presidenta del Parlament, Zoé Konstandopulu.

Tot apunta que la votació, que ha deixat tan malmesa la majoria parlamentària, podria conduir aquest dijous a una remodelació de govern, que es va formar fa tan sols cinc mesos. En la seva intervenció, prèvia a la votació Tsipras ha cridat a la unitat del seu grup parlamentari. "Jo no faria un favor als nostres rivals per convertir-se en un petit parèntesi en el temps", ha afirmat el primer ministre, en al·lusió a declaracions del conservador Nova Democràcia, que va afirmar que el govern esquerrà seria un parèntesi en la història.

Mentre al Parlament es feia la votació, centenars de persones s'han manifestat a la plaça Syntagma en contra de les mesures de la 'troica', i s'han vist els primers aldarulls al país.

Crèdit pont i examen dels ministres

La maquinària europea no s'atura. Avui l' Eurogrup (la reunió dels ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea) analitzarà en teleconferència si Grècia compleix els requisits pactats. En funció del resultat del diagnòstic, els Vint-i-vuit votaran si concedeixen a Atenes un crèdit pont de 7.000 milions d'euros al país per seus pagaments més immediats als creditors.

Els ministres d'Economia i Finances de la zona de l'euro (Eurogrup) estudiaran el resultat d'aquesta votació parlamentària, que pot produir-se fins aquesta mitjanit, i decidiran si s'ajusta al compromís contret per Atenes i, per tant, es donen les condicions per a començar a negociar el tercer programa d'assistència financera a Grècia.

En paral·lel, els 19 països de l'euro avaluaran la proposta presentada per la CE per a la concessió immediata a Grècia d'un crèdit pont de 7.000 milions d'euros per a un termini màxim de tres mesos, procedents del Mecanisme Europeu d'Estabilització Financera (MEEF), un fons que es nodreix del pressupost comunitari i que ja es va utilitzar en els rescats de Portugal i Grècia.

Fonts de l'Eurogrup han confirmat a Efe que les dues qüestions seran abordades demà, dijous, a la teleconferència.