PRÒXIM ORIENT
Internacional 05/07/2012

Les restes d'Arafat s'exhumaran per saber si el van enverinar

La mort de Iàsser Arafat fa vuit anys va desencadenar tota mena de teories de la conspiració. Al-Jazira ha revelat noves proves que suggereixen que va ser enverinat i el seu cos serà exhumat.

Anna Garcia
3 min
Una nena observa la tomba de l'històric líder palestí Iàsser Arafat, situada a la ciutat de Ramal·la, en una imatge d'arxiu.

JERUSALEMEl cos del líder palestí Iàsser Arafat serà exhumat, segons va confirmar ahir un portaveu del president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, després del reportatge d'investigació de la cadena de televisió Al-Jazira que suggereix que el líder palestí podria haver mort enverinat. El negociador palestí, Saeb Erekat, que ja ho era a l'època d'Arafat, ha demanat una investigació internacional.

El misteri sempre ha envoltat la mort del carismàtic líder palestí Iàsser Arafat en un hospital militar francès el 2004 als 75 anys. Ara, vuit anys després, la investigació d'Al-Jazira apunta cap a una direcció molt concreta, enverinament per poloni-210, una substància altament radioactiva i tòxica.

" What killed Arafat? " [Què va matar Arafat?] es el títol del reportatge, que ha comptat amb la col·laboració de Suha Arafat, la seva vídua. Suha Arafat va cedir a la cadena de televisió pertinences privades del seu marit -inclòs el seu popular mocador palestí i un raspall de dents-, que han estat examinades per científics d'un prestigiós institut de Lausana, Suïssa.

El resultat d'aquest examen ha estat la trobada d'altes dosis de poloni-210. Suha Arafat, a través del reportatge, demana a l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) exhumar el seu cos, enterrat a Ramal·lah, la capital administrativa de Cisjordània, per donar consistència al resultat trobat pel laboratori suís, convençuda que el seu marit va ser assassinat. Segons els científics suïssos ja han passat vuit anys i l'anàlisi dels ossos d'Arafat s'hauria de fer tan aviat com fos possible.

Interrogants sobre la mort

Durant nou mesos Al-Jazira s'ha dedicat a investigar què va motivar la mort d'un dels líders polítics més importants del Pròxim Orient durant quatre dècades, la persona que va posar la causa palestina a l'agenda internacional i premi Nobel de la pau el 1994 al costat d'Yitzhak Rabin i Shimon Peres.

A la primera part del documental s'examinen amb minuciositat tots els passos seguits des del 12 d'octubre del 2004, quan Arafat va presentar els primers símptomes de feblesa mentre vivia des de feia dos anys a les seves oficines de Ramal·lah sota el setge israelià, fins a la seva mort, l'11 de novembre, a França. El 27 d'octubre la seva salut havia empitjorat de sobte i els metges que l'atenien van recomanar el seu trasllat a l'estranger. No es van donar els detalls sobre les circumstàncies de la seva mort.

La segona part del reportatge, que en algun moment fa servir la càmera oculta, se centra en la investigació que duen a terme científics de l'institut suís amb les pertinences de Iàsser Arafat i en els diferents equips mèdics, vinguts d'Egipte, Jordània i Tunísia, que van atendre el líder palestí.

La recerca d'Al-Jazira també assenyala que l'institut suís va intentar, a través de la vídua d'Arafat, aconseguir les proves d'orina i sang que van fer a Iàsser Arafat a l'hospital militar francès. L'hospital va respondre a la vídua que les proves havien estat destruïdes.

A la recerca de la veritat

El poloni-210 és la mateixa substància que va provocar la mort del dissident rus Aleksandr Litvinenko a Londres el 2006. " What killed Arafat? " aparca, de moment, altres rumors que havien circulat al voltant de la mort d'Arafat, com el càncer o la sida. "Aquesta informació sembla certa i és de gran importància per a nosaltres, com a palestins i àrabs, conèixer la veritat sobre la mort d'aquest líder", explica Abu Ali, un veí de Ramal·lah.

stats