Internacional 11/08/2016

El Senat brasiler deixa Rousseff a un pas de la destitució final

La votació definitiva serà dies després de la clausura dels Jocs

Joaquim Piera
3 min
Rousseff es juga avui a la cambra baixa la continuïtat del mandat.

São PauloNo hi ha treva olímpica: ni entre policia i traficants a les faveles de Rio de Janeiro, ni a Brasília entre els parlamentaris partidaris i els detractors de la presidenta ara apartada, Dilma Rousseff, escollida el 2013 amb 54,5 milions de vots. Ni la celebració dels Jocs de Rio de Janeiro no ha aturat el procés d’ impeachment contra la dirigent del Partit dels Treballadors (PT).

D’una manera gairebé clandestina, amb tota l’opinió pública del país pendent de la cita olímpica, tant des del punt de vista esportiu com de l’organització, el ple del Senat va aprovar dimarts a la nit, per 59 vots a favor i 21 en contra, que Rousseff es converteixi formalment en reu i sigui jutjada, a la mateixa cambra, per haver comès presumptament delictes fiscals durant la seva gestió.

La votació final tindrà lloc els dies posteriors a la clausura dels Jocs de Rio, programada per al diumenge 21 d’agost. Rousseff perdrà el càrrec i serà substituïda pel seu exvicepresident, Michel Temer, del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), no per haver protagonitzat cap cas de corrupció i enriquiment sinó per males pràctiques de naturalesa fiscal.

El Senat l’acusa d’haver signat crèdits suplementaris, sense l’aval del Congrés, i d’haver utilitzat els fons dels bancs públics, en lloc dels del Tresor, per finançar diversos projectes, en el cas que es coneix com a pedalades fiscals.

Rousseff i el Partit dels Treballadors són molt conscients que la destitució ja és un fet inapel·lable. “No és una situació fàcil, no crec que el resultat de la votació final pugui ser capgirat”, va indicar José Eduardo Cardozo, l’ex advocat general de la Unió que s’ha encarregat, de manera molt combativa, de tot el procés de defensa de la presidenta ara apartada, tant al Congrés com al Senat.

Els 59 vots a favor de la destitució no només representen l’enèsima derrota parlamentària de Rousseff, des que va començar el procés a l’abril. Aquest nou cop evidencia l’aïllament i l’empetitiment de l’esquerra brasilera, en un moment en què el govern provisional de Michel Temer, al poder des del 12 de maig, ha sigut esquitxat per casos de corrupció, amb la renúncia inclosa de quatre ministres -en un temps rècord- i una acceptació sota mínims.

La gran base del centredreta, que domina les dues cambres parlamentàries, continua mostrant múscul, impassible davant del degoteig d’acusacions d’enriquiment dels seus integrants. L’últim cas és el de l’actual ministre d’Afers Exteriors, José Serra (Partit de la Social Democràcia Brasilera, PSDB), acusat per una de les constructores investigades a l’operació Lava Jato (que jutja les males pràctiques a la petroliera estatal, Petrobras) d’haver rebut 6,5 milions d’euros per finançar il·lícitament campanyes electorals.

Més suport a l’‘impeachment’

Des que el procés d’ impeachment va arribar a la cambra alta, el Centrão, com es coneixen els aliats del futur president Temer, ja ha explicitat que té els dos terços de vots assegurats (54 dels 81 senadors) per apartar definitivament Rousseff: al maig 55 parlamentaris van decretar que Rousseff fos apartada, ara han sigut 59 els que han decretat que fos reu i el president en funcions espera ser ratificat arribant als 60 vots favorables.

L’acceleració dels tràmits al Senat farà que Rousseff caigui abans fins i tot que el seu gran enemic, l’expresident del Congrés Eduardo Cunha, una de les figures més controvertides de la política brasilera. El considerat ideòleg de l’ impeachment, acusat de corrupció, està aconseguint allargar el procés de la cassació del seu mandat, amb maniobres rocambolesques que han indignat la societat brasilera. Ara ja és segur que no perdrà l’aforament de diputat fins al setembre.

stats