Publicitat
Publicitat

La dreta s'imposa a les eleccions departamentals de França, segons els sondejos a peu d'urna

El Front Nacional de Marien Le Pen obté un resultat històric a la primera volta. El partit socialista de François Hollande s'enfonsa

Els sondejos a peu d'urna acrediten una àmplia victòria de la dreta, la UMP de Nicolàs Sarkozy, amb més dels 37% dels vots en la primera volta de les eleccions departamentals a França. L'ultradretà Front Nacional (FN) de Marine Le Pen es quedaria amb una forquilla del 24 al 26% els vots, el seu millor resultat en unes eleccions locals.El partit socialista del president François Hollande es prepara per a una derrota sonada, i hauria perdut nombrosos departaments.

La clara victòria de l'UMP que dibuixen els sondejos és un fracàs per al FN, que aspirava a consolidar-se com a primera força després el triomf a les europees, però el partit de Le Pen ha demostrat que millora el seu arrelament territorial a França. Aquestes eleccions també han constatat l'esfondrament del partit socialista, castigat per la seva acció de govern i de l'esquerra en general.

La participació se situaria en el 51%, segons les estimacions de CSA i Ipsos, una dada significativament superior a la de 2011 (44,32 %), però inferior al 2008 (64,87 %).

El primer ministre, el socialista Manuel Valls, ha reaccionat als primers resultats celebrant que el Front Nacional "no és el primer partit de França".

Nicolas Sarkozy, president de l'UMP, ha anunciat que "no hi haurà cap acord amb el FN a la segona volta".

Per la seva banda, Marine le Pen ha destacat que el seu partit ha millorat en nombre de vots respecte les europees del maig passat, en què va quedar en primer lloc i ha destacat que "el nombre impressionant de segones voltes en què seran presents els candidats del FN i l'expulsió dels candidats socialistes de mil cantons demostren el nostre èxit". La líder del partit ultradretà a instat Valls a dimitir davant el "clar rebuig" a les seves polítiques.