Internacional 03/10/2015

Una situació extrema sense l’altaveu mediàtic de Grècia

Lisboa ha aplicat mesures el doble d’estrictes de les previstes al rescat

M.f.f.
3 min
Persones fent cua en un menjador social a Porto. Durant el primer semestre del 2015, tot i que s’ha acabat el rescat, s’han servit els mateixos àpats que tot el 2014.

Enviada especial a LisboaPortugal és germana, en molts sentits, de Grècia. Té gairebé el mateix nombre d’habitants. Està situat en un dels extrems del sud d’Europa. I tradicionalment ha sigut un poble mariner que ha mirat cap al mar. Des del 2011 comparteixen molt més: el rescat de 78.000 milions d’euros de la troica i l’aplicació de retallades draconianes. Però Portugal ha anat empassant-se les mesures d’austeritat en silenci. S’ha sentit poca cosa sobre com la població patia el diktat del Fons Monetari Internacional, la Comissió Europea i el Banc Central Europeu.

La principal raó? S’ha dit que el govern de Pedro Passos Coelho, que demà passarà el test de les urnes, ha sigut l’alumne predilecte de la troica. Però ha arribat un punt en què ha anat més enllà i s’ha convertit en el mestre alliçonador. “Anirem més enllà de la troica ”, ha arribat a dir el primer ministre Passos Coelho. Lisboa ha aplicat mesures el doble d’estrictes de les recollides en el memoràndum i està pagant per avançat a l’FMI. Repassem el llegat de quatre anys de troica, que no han tingut el mateix altaveu mediàtic que Grècia.

L’IVA del 13% al 23%

Passos Coelho va prometre no abaixar sous ni acomiadar gent

Passos Coelho va arribar al poder prometent que no seria necessari retallar salaris ni acomiadar treballadors per pagar el rescat. Un mes després ja va augmentar l’IVA de la restauració del 13% al 23%. El sou dels funcionaris ha caigut de mitjana un 12%. El programa de Passos Coelho porta més retallades en pensions.

Un 24% menys en educació

És l’únic país de la UE que no té ministeri de Cultura

A finals del 2012 el govern es va arribar a plantejar fer pagar per anar a l’escola pública. En 4 anys ha retallat un 24% el pressupost d’educació i ha eliminat les classes per a adults. Es tracta de l’únic país de la UE sense ministeri de Cultura i amb un pressupost de només el 0,1% del PIB (a Espanya és del 0,7%).

74 € per una colonoscòpia

L’OCDE diu que s’ha retallat en sanitat el doble del que demanava

Anar al metge de capçalera del sistema públic de salut costa 5 euros i a urgències 20 euros. Fer-se una colonoscòpia, una prova clau per detectar el càncer de còlon, 74 euros. I hi ha cues de fins a vuit mesos. A Lisboa hi va haver el cas d’un home que va tardar 2 anys i va ser massa tard per detectar un càncer ja terminal. En un informe del 2013, l’OCDE va revelar que Lisboa havia volgut retallar el doble en sanitat del que se li demanava. La facturació dels hospitals privats s’ha més que duplicat l’última dècada.

Privatitzacions a discreció

Només queda per vendre definitivament l’aerolínia TAP

Per un valor de 9.300 milions d’euros, en quatre anys s’ha privatitzat Correus (CTT), el servei elèctric (EDP) i la seva distribuïdora (REN), les instal·lacions d’aeroports (ANA) i la gran companyia de telecomunicacions (PT). L’objectiu del memoràndum era recaptar 5.500 milions d’euros.

Dubtes amb el dèficit

Si no es ven el banc nacionalitzat tornarà als nivells del 2011

Totes aquestes mesures havien de servir per reduir el dèficit per sota del 3% al final de mandat. Passos Coelho es va tornar a posar uns deures més exigents i va marcar un objectiu del 2,5% a finals del 2015. Però tot se’n podria anar en orris i acabar el mandat amb el mateix dèficit que quan va aterrar la troica. El govern ha hagut d’ajornar la venda de Novo Banco, l’ex Banco Espírito Santo, que, com Bankia, va ser un dels detonants de la crisi amb la seva fallida i posterior rescat. Si no es recuperen els fons amb què es va recapitalitzar, el dèficit pressupostari portuguès, que va tancar el 2014 amb un 4,5%, augmentarà fins a un 7,2%. El dèficit el 2011 va ser del 7,4% del PIB. Així, Portugal tornarà a la casella de sortida.

stats