CONGRÉS A TOLOSA DE LLENGUADOC
Internacional 27/10/2012

Els socialistes francesos fan costat a un Hollande qüestionat

El Partit Socialista francès vol donar una imatge d'unitat aquest cap de setmana al congrés de Tolosa de Llenguadoc. Encara que sigui per contrarestar les dificultats creixents del president Hollande.

àlex Vicente
3 min
El nou líder del Partit Socialista Francès, Harlem Desir, durant la convenció nacional de la formació a Tolosa.

PARÍSNo hi assistirà, però no hi ha dubte que en serà el gran protagonista a l'ombra. Malgrat la seva absència, justificada per la tradició política francesa, que impedeix ser cap d'estat i d'un partit a la vegada, François Hollande es farà omnipresent durant tot el cap de setmana al congrés que el Partit Socialista celebra a Tolosa de Llenguadoc, marcat per la consigna donada pel mateix president: la unitat costi el que costi.

No és cap secret que Hollande afronta dificultats creixents en el pla polític, en què el seu equip és acusat d'incompetència i amateurisme. Una sospita que segurament no es mereix, però que tampoc no s'esforça a combatre. Cada setmana que passa, el govern d'Hollande s'endinsa en una nova polèmica provocada per algun dels seus ministres -l'últim va ser el titular d'Educació, Vincent Peillon, en declarar-se favorable a la legalització de la marihuana-, que fan augmentar la sensació de descontrol. Un sondeig publicat ahir a Le Figaro mostra que, menys de sis mesos després d'arribar al poder, Hollande només té el suport del 36% dels francesos.

En aquest context difícil, el president no es pot permetre una nova exhibició pública de la divisió que sol regnar al PS, una formació immersa en una batalla permanent entre els seus corrents. L'últim congrés del partit, el 2008, es va tancar amb una mena de guerra civil entre les dues aspirants a liderar-lo, Ségolène Royal i Martine Aubry. La segona va ser designada després d'una votació suposadament fraudulenta de resultat molt ajustat.

Durant tres dies per oblidar, l'exhibició d'odis fratricides va espatllar la imatge d'un partit que només la brillant campanya presidencial d'Hollande va aconseguir maquillar, també gràcies a l'impuls de les primàries que el van designar com a candidat i a una fràgil unitat de façana, que va resistir durant el camí a l'Elisi. La solució d'Hollande ha estat arribar a Tolosa amb la feina feta, amb un nou primer secretari designat a dit des de fa mesos i un programa ideològic prou borrós i ambigu perquè tothom s'hi pugui reconèixer.

Des de demà, el nou líder del partit serà Harlem Désir, gran figura de la militància associativa francesa dels 80. Fundador de SOS Racisme, fins ara número dos del PS i pròxim a l'alcalde de París, Bertrand Delanoë, Désir va ser imposat pel clan hollandista -tot i que sense el suport explícit del president, oficialment allunyat de la vida interna del partit- després que Martine Aubry intentés imposar com a successor el diputat Jean-Christophe Cambadélis, fins fa poc mà dreta de Dominique Strauss-Kahn. Però els pesos pesants del govern s'hi van negar: preferien un home de palla sense pes polític, que no els fes ombra de cara a les seves ambicions de futur.

El candidat perfecte era Désir, que succeeix una Aubry que marxa després de quatre anys com a líder durant els quals ha aconseguit pacificar el partit, tot i que no n'hagi resolt l'esquizofrènia ideològica: el PS aglutina des de social-liberals com el titular d'Interior, Manuel Valls, fins a líders pròxims a l'anticapitalisme, com el màxim referent de l'ala esquerra, Benoît Hamon. Hollande, conscient del seu potencial per agitar el bloc que va votar no al tractat pressupostari europeu, va aconseguir convèncer Hamon perquè se sumés a la moció majoritària al congrés.

Poc suport a la moció

Però els militants segueixen donant proves de rebel·lia. El text orientatiu sobre la línia ideològica només va tenir el supor del 68% de la militància, lluny del resultat soviètic que tothom esperava. El congrés serà pacífic, però la decepció amb Hollande es comença a intuir, només mig any després de la victòria, fins i tot dins de les mateixes files del seu partit.

stats