Internacional 17/01/2013

Els soldats francesos lluiten cos a cos amb els insurgents a Mali

Adam Nossiter
1 min
Un tanc de l'exèrcit francès es dirigeix cap a Diabaly, presa pels insurgents.

THE NEW YORK TIMES / BAMAKO.Les tropes franceses van començar a combatre ahir cos a cos amb els islamistes radicals al centre de Mali, en la primera operació sobre el terreny d'ençà que va començar la intervenció de l'Elisi divendres passat. Després d'haver viatjat la nit de dimarts des de Mali fins a la zona controlada pels rebels, els carros blindats francesos van encerclar el poble desèrtic de Diabaly, pres dilluns al vespre pels insurgents, segons va informar un coronel de l'exèrcit malià. "Es tracta d'un tipus de guerra molt especialitzada", va explicar un oficial en condició d'anonimat. "La població està envoltada".

L'Elisi, però, va evitar especificar si havien començat els combats sobre el terreny. Ahir al matí, un portaveu de Defensa va confirmar que un destacament de 100 membres de les forces especials franceses s'estava acostant a Diabaly, a només 400 quilòmetres de la capital, amb l'objectiu d'aturar l'ofensiva insurgent cap al sud. Però no va confirmar si ja havia començat l'assalt.

"El combat continua i serà llarg, m'imagino", va dir ahir el ministre de Defensa francès, Jean-Yves le Drian, a la ràdio RTL. Al seu torn, l'amirall Edouard Guillaud, comandant en cap de França, va acusar els jihadistes d'utilitzar els civils com a escuts humans. "Rebutgem posar la població en perill. Davant de qualsevol dubte, no obrirem foc".

Des de París, Hollande va tornar a explicar que va prendre la decisió d'intervenir a Mali perquè era necessària. "Mali estaria totalment conquerida i els terroristes tindrien una posició de força", va dir. Però els analistes adverteixen del risc de l'operació: "No pots llançar una guerra d'extermini en contra d'un adversari molt tenaç i esmunyedís", diu Michel Goya, de l'Institut de Recerca Estratègica de l'Acadèmia Militar Francesa.

stats