DRETS HUMANS
Internacional 12/06/2015

Els soldats de l’ONU intercanvien productes per sexe

Una investigació interna constata que és una pràctica “força habitual” als països on estan desplegats

Sònia Sánchez
3 min
Soldats de l’exèrcit hondureny preparats per participar en una missió de l’ONU a Haití.

BarcelonaUn mes després que es fes públic que soldats francesos de l’ONU havien abusat sexualment de menors a la República Centreafricana, una nova filtració afegia ahir més llenya al foc pel que fa a la credibilitat de les organitzacions internacionals de pau. L’esborrany d’un informe intern de l’ONU, al qual van tenir accés Reuters i Associated Press, descriu com una pràctica “força habitual” dels soldats de les forces de pau de l’ONU pagar per relacions sexuals allà on estan desplegats, ja sigui amb diners o amb menjar, roba, telèfons mòbils, joies, perfums o altres articles.

Segons l’informe, entre el 2008 i el 2013 es van presentar 480 denúncies d’explotació sexual i abusos d’aquestes forces, un terç de les quals involucren menors d’edat. La majoria d’aquests casos es van produir a la República Democràtica del Congo, Libèria, Haití i el Sudan del Sud, però l’esborrany constata també que molts casos no es denuncien.

L’informe, elaborat per l’oficina de supervisió interna de la mateixa ONU (OIOS en les sigles en anglès), s’ha redactat a partir de les entrevistes a desenes de dones d’Haití i Libèria, que expliquen que venen relacions sexuals als soldats de l’ONU “per gana, pobresa i per millorar la qualitat de vida”. Tot això malgrat que la normativa interna de les forces de pau de l’ONU prohibeix explícitament pagar per sexe, entre altres coses perquè soscava la credibilitat de l’organització als països on està desplegada.

Per al portaveu d’Amnistia Internacional (AI), Ángel Gonzalo, aquest nou informe “malauradament no és cap sorpresa”, ja que la seva organització té constància de “denúncies d’abús sexual de forces de l’ONU des del 1994 a Angola i Libèria”. “No podem parlar d’una pràctica generalitzada, però és un problema que s’arrossega des del 1994 amb denúncies prou greus perquè l’ONU hi hagués fet alguna cosa fa molt de temps”, explicava a l’ARA. De fet, el portaveu d’AI apunta que les últimes denúncies de què té constància són de l’any passat en camps de desplaçats interns de Somàlia, on “diverses dones van ser violades per membres de la missió de l’ONU desplegada en aquell país”.

L’informe intern de l’ONU parla només de transaccions comercials amb el sexe i no de violacions, “però fins a quin punt és una relació sexual consentida quan es passa gana i es viu en la indigència, com en aquests països?”, es pregunta Gonzalo, i remarca que “el comportament dels Cascos Blaus i de tots els soldats sota auspici de l’ONU ha de ser irreprotxable, ja que són allà amb un mandat d’ajudar la població civil”. Per això, AI reclama que aquests casos “s’investiguin i es jutgin”.

El problema és que els delictes comesos per soldats d’aquestes forces internacionals només els poden jutjar els seus països d’origen, no els tribunals internacionals ni els països on s’han comès els delictes, que en rebre ajut militar internacional renuncien a la seva jurisdicció sobre aquells soldats. En destapar-se el cas francès, el president François Hollande va anunciar de seguida una investigació judicial i futures condemnes en cas que es provi que hi havia hagut abusos sexuals, però la pràctica habitual, segons Gonzalo, és “la impunitat”.

Actualment hi ha fins a 125.000 militars sota mandat de l’ONU desplegats en 16 operacions arreu del món. L’any 2014 es van registrar 51 denúncies d’abús sexual d’aquestes forces, per sota de les 66 del 2013, però molts dels casos no es denuncien. Segons l’informe filtrat ahir a la premsa, de fet, només veient “el nombre de preservatius distribuïts i el nombre de soldats que demanen assessorament i proves del VIH” ja sembla evident que “les relacions sexuals entre el personal de les forces de pau i la població local són habituals”.

stats