Un submarí nuclear soviètic enfonsat a Noruega segueix emetent radiació

La radiació no suposa cap perill per als peixos ni per a la cadena alimentària humana

No hi ha raons per a l'alarma, insisteixen els investigadors, però a 1.700 metres de profunditat el 'Komsomolets', un submarí nuclear de fabricació soviètica, continua emetent radiació 30 anys després que s'enfonsés al mar de Noruega arran d'un incendi a bord. En l'accident hi van morir els 42 tripulants, i l'aparell va acabar al fons del mar en una zona molt rica en pesca.

Des del 1989 l'Autoritat Noruega de Radiació i Seguretat Nuclear ha anat supervisant el submarí enfonsat, però no ha sigut fins ara que s'ha localitzat una fuita que emet radiació. Les proves han revelat nivells de "cesi radioactiu" fins a 800.000 vegades superiors als estàndards normals. Amb tot, els investigadors reiteren que no hi ha cap risc per a la salut ni el medi ambient, perquè a les profunditats en què es troba el 'Komsomolets' les emissions "es dilueixen ràpidament", i es descarta que hi hagi motiu per a l'alarma, segons ha declarat Hilde Elise Heldal, de l'Institut Noruec d'Investigació Marina.

Malgrat aquestes paraules que conviden a la calma, a Noruega s'hi ha instal·lat un cert nerviosisme perquè la zona de l'enfonsament és rica en peixos i un dels punts claus per a la indústria pesquera del país escandinau, tot i que a tanta profunditat hi escassegen els exemplars. Heldal ha assegurat que per evitar situacions d'alarma és important monitoritzar el submarí i la zona on es troba per tal de garantir la confiança dels consumidors i la supervivència del sector .

Heldal ha dit que no es va sorprendre gaire de les conclusions recents per algunes de les deteccions anteriors de les emissions radioactives aparents. Els experts havien dit prèviament, segons 'The Barents Observer', que hi havia poques possibilitats de contaminació de la cadena alimentària, atesa la limitada presència de vida marina a la profunditat del naufragi.