Internacional 17/08/2016

L'ONU retalla les racions d'aliments als refugiats del Sudan del Sud per falta de diners

Els donants només han fet efectiu el 20% dels fons requerits per cobrir la necessitat de 200.000 persones

Ara
2 min
Una nena sud-sudanesa cuina en un dels camps de refugiats que ha obert Uganda.

BarcelonaMisèria sobre misèria. Els 200.000 refugiats del Sudan del Sud que acull Uganda veuran com les seves ja pobres racions alimentàries que subministra l'ONU es queden a la meitat. L'organisme internacional ha llançat un SOS per demanar als donants que aportin més fons econòmics per poder alimentar una població vulnerable i que fa anys que suporta guerra i fam. La situació s'ha vist agreujada per l'augment del preu dels aliments, amb una inflació del 600%.

"L'escàs finançament, juntament amb el gran nombre de persones que arriben a Uganda des del Sudan del Sud des de principis del juliol, no ens deixen altra alternativa que tornar a establir un nivell de prioritats per atendre els refugiats més necessitats", ha informat l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

De la restricció alimentària en queden exclosos els menors orfes, la gent gran, els malalts crònics i aquells que necessiten un tractament per a la desnutrició i que continuaran rebent racions completes.

Martín Caparrós: un holocaust i mig cada any

La mesura no només afecta els refugiats que reben menjar de l'ajuda humanitària sinó també aquells a qui es donen diners en efectiu i que, a partir d'ara, hauran de passar amb la meitat també.

L'ONU havia sol·licitat 608 milions de dòlars per cobrir les necessitats bàsiques dels refugiats a la regió però només se n'han fet efectius 120 milions, és a dir, el 20% del que s'havia requerit.

Des de la signatura de l'acord de pau el 17 d'agost del 2015, ni la Unió Africana ni el govern sud-sudanès han fet res per portar davant la justícia els responsables dels crims de guerra i contra la humanitat comesos durant els tres anys de conflicte, que han ocasionat desenes de milers de morts i més de dos milions de desplaçats. De fet, el govern està format per antics combatents rebels.

Durant els combats a Juba, la població civil va ser un cop objectiu d'assassinats, violacions i agressions tant de les forces governamentals com de les forces de l'oposició.

"El nostre missatge a la comunitat internacional és que necessitem la seva ajuda per cobrir les necessitats essencials d'aquests refugiats fins que puguin valer-se per ells mateixos", ha indicat el Programa Mundial d'Aliments de l'ONU.

Segons el portaveu de l'ACNUR, Adrian Edwards, actualment hi ha 930.000 refugiats sud-sudanesos als països de la regió, en un flux que no s'atura pels constants conflictes i batalles entre les faccions que fa anys que es disputen el control de l'administració i els rics recursos naturals.

El Sudan del Sud viu un període de violència política en el qual s'enfronten les forces del president Salva Kiir i del líder opositor, Riek Machar, que actualment està en parador desconegut i destituït del seu càrrec de vicepresident del govern d'unitat.

Els combats entre unitats militars rivals ocorreguts a la capital, Juba, entre el 8 i l'11 de juliol van causar almenys 300 morts i van provocar el desplaçament de desenes de milers de persones dins del país i cap a Uganda i, en menys quantitat, Kènia.

stats