REGNE UNIT
Internacional 19/11/2016

El Suprem britànic donarà veu a Escòcia i Gal·les sobre el Brexit

L'òrgan judicial ha permès a les regions participar a la vista del recurs presentat pel govern de Theresa May

Ara
1 min
La primera ministra britànica, Theresa May.

BarcelonaEls governs d’Escòcia i Gal·les podran presentar al·legacions el dia que el govern de Theresa May comparegui davant el Tribunal Suprem per defensar el seu recurs contra el dictamen judicial que l’obliga a consultar el Parlament abans d’executar el Brexit. El Suprem, màxima instància judicial del Regne Unit, va autoritzar ahir les dues regions a participar-hi. Un permís que ja havia concedit a Irlanda del Nord.

A favor de la UE

Els escocesos i els gal·lesos no volen que se’ls exclogui de les negociacions de la nova relació amb Europa. A Escòcia, la majoria de la població va votar a favor de la permanència dins la Unió Europea i a Gal·les, el Brexit va guanyar per poc.

Entre el 5 i el 8 de desembre, onze jutges del Tribunal Suprem analitzaran el recurs que va interposar el govern de la premier Theresa May i s’espera que es doni a conèixer la sentència a principis de l’any vinent. Serà la segona vegada que el poder judicial es pronuncia sobre el mateix fet: el 3 de novembre va dictaminar que l’executiu no pot utilitzar l’anomenada prerrogativa reial per invocar de manera unilateral l’article 50 del Tractat de Lisboa, que fixa l’inici de la sortida de la Unió Europea, i que ha de consultar el Parlament per fer-ho.

Si s’accepta el recurs de May, la primera ministra podria iniciar els dos anys de negociacions amb Brussel·les per pactar la sortida del Regne Unit. Però si és denegat, la realitat serà ben diferent: el Govern haurà de sotmetre l’activació de l’article 50 a una votació parlamentària, que autoritzaria, o no, el començament de les negociacions.

stats