Internacional 02/02/2016

Ted Cruz, un president inconstitucional?

Pot Ted Cruz, nascut al Canadà, ser president dels Estats Units? La sorprenent victòria de l'aspirant republicà al 'caucus' d'Iowa reobre la polèmica sobre si la Constitució americana ho permet o no

Isidre Estévez
4 min
Ted Cruz, en una imatge recent / EFE

BarcelonaSi hi ha una cosa que agrada als mitjans de comunicació és una bona polèmica. I si hi ha una cosa que necessita un polític que aspira a arribar al poder és sortir als mitjans de comunicació. A cavall d'aquest 'win-win', Donald Trump ha acaparat pàgines de diaris i hores de televisió de mig món, una notorietat caiguda del cel per algú que vulgui tenir opcions de guanyar la llarga i caríssima cursa cap a la Casa Blanca. Però, contra tot pronòstic, el mediàtic Trump ha patit una primera i inesperada ensopegada en el 'caucus' d'Iowa, on s'ha vist superat per Ted Cruz. Res d'especial si no fos perquè Ted Cruz, fill d'un cubà, va néixer al Canadà. I la Constitució americana diu que no tothom pot arribar a ser president: només ho tenen permès els 'natural born nationals'. Però què vol dir 'natural born? I, el que és més important, un home nascut al Canadà és un 'natural born'?

La pregunta ja es va plantejar fa mesos, quan es va anunciar que Cruz optava a ser el candidat republicà a la Casa Blanca. Però ha estat la seva inesperada victòria a Iowa el que ha intensificat el debat. Rafael Edward Cruz va néixer a Calgary, al Canadà, l'any 1970, fill d'un cubà i d'una americana de Delaware. La família s'havia traslladat al Canadà per raons laborals, i quan el petit Ted tenia 4 anys van emigrar de nou, aquesta vegada a Texas, on Cruz va créixer, va estudiar i va entrar en política, i es va convertir en senador estatal. És, doncs, canadenc de naixement, i texà d'adopció.

El precedent d'Obama

La seva biografia va passar desapercebuda fins que va anunciar la seva decisió de ser el candidat republicà a la Casa Blanca. Va ser aleshores quan va sorgir la pregunta: pot un ciutadà nascut fora dels Estats Units arribar a ser-ne el president? Molts van recordar la polèmica sorgida ara fa vuit anys, quan els mitjans ultraconservadors van voler desacreditar l'aleshores candidat Barack Obama i van afirmar que havia nascut a Kenya. Obama va haver de fer públic el seu certificat de naixement, demostrant que havia nascut a Hawaii. La polèmica no va desaparèixer del tot, però des d'un punt de vista constitucional no hi va haver dubtes. Ara és diferent.

És diferent, perquè aquesta vegada no es tracta d'una mentida esbombada amb la intenció d'intoxicar, sinó d'un fet real: Cruz va néixer al Canadà. Aquest fet obre el dubte de si una eventual investidura com a president seria legal des d'un punt de vista constitucional. El problema és que, també als EUA, allò que diu la Constitució és interpretable, i d'interpretacions n'hi ha per a tots els gustos. El text obliga el candidat a tenir 35 anys o més i haver residit al país durant un mínim de 14 anys. Però és la frase 'natural born citizen', és a dir, 'ciutadà de naixement', la que obre la caixa dels trons. Què vol dir 'ciutadà de naixement'? Que va néixer al país? O que en el moment de néixer va adquirir automàticament la nacionalitat, independentment del lloc de naixement?

Una investidura inconstitucional?

La disquisició sembla filosòfica, però no ho és, i de la seva resposta depèn que una eventual investidura de Cruz pugui ser considerada inconstitucional o no. Si per ciutadà de naixement s'entén que té la nacionalitat americana, aleshores sí que podria, perquè tota vegada que la seva mare és americana, Cruz va adquirir la nacionalitat de manera automàtica. És, doncs, un ciutadà americà de naixement. Aquesta és la interpretació defensada pel Servei de Recerca del Congrés dels EUA. Però si, al contrari, s'entén com a 'nascut al país', aleshores Cruz no podria optar a la presidència. El tema és important perquè, tot i que el debat s'ha situat fins ara en el terreny dels experts en dret, saltarà al terreny polític si la cursa electoral del senador perdura. De fet, Donald Trump, el seu principal contrincant, ja s'hi ha referit en més d'una ocasió.

El vell professor que planteja dubtes

El debat ha adquirit connotacions personals perquè un dels experts constitucionalistes que fins ara defensava que Cruz podia optar a la presidència, Laurence Tribe, ha canviat de bàndol i ara afirma que la seva investidura seria inconstitucional. Un enemic inesperat, perquè Tribe va ser professor de Cruz quan aquest estudiava Dret a la universitat Harvard. El fet que Tribe, un catedràtic de prestigi, apunti a la inconstitucionalitat del candidat ha atiat el foc de la polèmica: mentre que Trump s'agafa als seus plantejaments per atacar el seu adversari, el mateix Cruz ataca Tribe amb l'argument que el seu antic professor és un progressista que l'ataca per motius polítics.

El cert és que, més enllà de les picabaralles entre Cruz i Trump, el tema és ben viu a les facultats de Dret del país, on els experts rellegeixen les paraules dels redactors de la Constitució i les lleis aprovades fins al Congrés per intentar trobar una sortida a l'atzucac. El problema és menys teòric i més important del que sembla, perquè diguin el que diguin els acadèmics, el tema podria acabar en un tribunal, que s'enfrontaria a una situació legalment molt complicada, sense una jurisprudència a la qual agafar-se i que permeti clarificar la qüestió. Podria, doncs, Cruz arribar a la Casa Blanca? Des d'un punt de vista electoral és 100% possible. Des d'un punt de vista legal, no tant.

stats