Publicitat
Publicitat

JIHADISME

“El tenia davant i sabia que si ell entrava jo estava morta”

Els supervivents de l’atac arriben a Barcelona en estat de xoc

El creuer MSC Splendida, en què viatjava el matrimoni de jubilats catalans assassinats en l’atemptat de dimecres a Tunis, va arribar ahir a primera hora del matí al port de Barcelona amb diversos supervivents de l’atac a bord. El vaixell va atracar a la terminal A de la zona de creuers del port pocs minuts abans de les vuit del matí, més d’una hora abans del que estava previst, envoltat de fortes mesures de seguretat.

Quan faltaven pocs minuts per a dos quarts de deu, els passatgers van començar a desembarcar i es van retrobar amb els familiars que els esperaven. A l’aparcament del davant de la terminal es van veure escenes emotives, amb moltes abraçades entre passatgers i familiars. Tot i que les autoritats portuàries no van permetre l’accés dels mitjans de comunicació a la zona, alguns dels passatgers es van voler acostar als periodistes per explicar la seva experiència, encara en estat de xoc.

Galina Vronskays i la seva filla Victoria, dues ciutadanes d’origen bielorús residents a Barcelona, van baixar del cotxe expressament per relatar, amb llàgrimes als ulls, com van viure l’atemptat. “Havíem sortit del museu i estàvem assegudes a l’autocar menjant alguna cosa. Llavors vam sentir els trets, però ens pensàvem que eren petards, fins que vam veure dues persones disparant. Ens vam tirar a terra, i en aquell instant van matar dues persones”, recordaven.

La mare, amb una ferida de bala a la cara, explicava que s’havia salvat per poc: “Va entrar una bala i gràcies a Déu no va entrar directament sinó que va entrar primer a la paret del bus i després al meu nas”. La filla afegia: “El tenia aquí davant, amb la metralladora, i sabia que si ell entrava a l’autocar jo estava morta”. Segons va detallar la seva mare, l’atacant no va entrar a l’autocar perquè no va veure que eren dins i no va voler fer l’esforç de passar per sobre dels cossos que hi havia a l’escala.

Queixes pel tracte al creuer

La Galina i la Victoria Vronkays es van sumar a les queixes d’altres passatgers pel tracte que van rebre quan van tornar al creuer després de l’atemptat. “No volíem diners, només volíem sentir que ens feien costat, i nosaltres dues en cap moment ho vam sentir”, van lamentar. Josep Lluís Cusidó, alcalde de Vallmoll, que ja ho havia denunciat en entrevistes a diversos mitjans dijous, va reiterar les crítiques ahir acompanyat de diversos familiars.

“Vam entrar al vaixell destrossats, hi havia persones grans que ploraven, hi havia noies joves amb atacs de pànic, i quan vaig demanar aigua a una noia del bar em va demanar la targeta”, explicava indignada la dona de Cusidó, Catalina Ortiz. “Vaig parlar amb una responsable i li vaig demanar que ens atengués algú, que ens fessin cas, i em van engegar”, va detallar Ortiz. El cosí de Cusidó, Miquel Espelt, va assegurar que després de sentir les queixes de l’alcalde de Vallmoll als mitjans van deixar de mostrar indiferència i els van començar a “fer la pilota”.

Justificació de la companyia

Coincidint amb l’arribada del creuer procedent de Tunis al port de Barcelona, el director general de la companyia MSC Cruceros a Espanya, Emiliano González, va oferir una roda de premsa a les mateixes instal·lacions del port en què va assegurar que les queixes dels passatgers “són comprensibles” per la situació traumàtica que havien viscut, però va justificar l’actuació de la companyia dient que “potser s’esperaven una tripulació de 1.200 psicòlegs, i tenien raó, però això no era possible”. González també va anunciar que, en els pròxims dies, la companyia oferirà atenció psicològica a tots els passatgers del creuer que ho demanin.

El director general de MSC Cruceros a Espanya també va concretar que durant tot l’any 2015 la companyia substituirà les escales dels seus vaixells a Tunísia per escales a Malta, Càller i Palma. González va assegurar que, com a mínim fins dijous a la nit, la companyia no havia tingut cap cancel·lació, ja que tots els clients havien entès la substitució de les escales a Tunísia com a mesura de seguretat. González va avançar que els dos supervivents del País Valencià, que no havien tornat en vaixell perquè encara estaven desapareguts quan va salpar, tornarien en l’avió noliejat pel govern espanyol per repatriar els cossos de les dues víctimes catalanes, justament amb les colombianes. L’avió va aterrar ahir a la tarda a l’aeroport del Prat.