Hermetisme oficial al voltant dels tremolors de Merkel

La cancellera alemanya ha tornat a assegurar que es troba bé, malgrat que creixen els rumors

Tres vegades en menys d’un mes. Els tremolors d’Angela Merkel continuen i les especulacions sobre el seu estat de salut no paren de créixer. Ahir va tornar a passar durant una recepció a la cancelleria de Berlín. Merkel rebia amb honors militars el primer ministre de Finlàndia, Antti Rinne. Mentre els dos caps de govern escoltaven l’himne nacional alemany, Merkel va tornar a tenir un episodi d’espasmes impossible de dissimular. Ni tan sols Rinne va poder evitar mirar de reüll el nou atac de tremolors de la cancellera, que va durar més d’un minut.

Durant la roda de premsa conjunta habitual després de les reunions bilaterals, a la cancellera li van preguntar dos cops per la seva salut. “No hi ha motius per preocupar-se’n”, va contestar Merkel, que va parlar a més d’una “fase d’un procés” encara no “acabada”, però que mostra “avenços”. “Crec que, tal com van arribar, un dia desapareixeran”, va dir Merkel en referència als misteriosos tremolors. L’única versió oficial sobre la salut de Merkel és que la cancellera està bé. Ni la cancelleria ni cercles del seu partit ni cap mitjà de comunicació alemany ni estranger ha filtrat informacions sobre les causes dels repetits episodis.

El primer va ser durant una recepció al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ara fa més de tres setmanes. La mateixa cancellera ho va justificar per la falta d’aigua (aquell dia va ser molt calorós a Berlín). Ahir, però, el termòmetre marcava els 20 graus. La versió de la deshidratació ja no convenç a ningú a Alemanya.

La pregunta de si Merkel està rebent cap mena de tractament mèdic continuava fins ahir sense resposta. La portaveu de la cancelleria, també responent ahir a diverses preguntes sobre la salut de Merkel en la roda de premsa diària que ofereix el govern federal alemany i el seus ministeris, es va limitar a contestar: “La cancellera està bé”.

Dret a saber

Tot i que els mitjans de comunicació a Alemanya solen ser molt respectuosos amb l’àmbit privat dels polítics, el tercer episodi públic de tremolors de Merkel ha fet que algunes veus demanin més transparència. Els crítics amb l’hermetisme amb què la cancelleria està gestionant la qüestió consideren que els ciutadans alemanys tenen dret a saber més sobre l’estat de salut de la figura política més poderosa del país.

El Süddeutsche Zeitung explicava ahir les possibles causes que poden generar els espasmes que pateix la cancellera federal: falta de consum d’aigua, esgotament, por, estrès o els senyals que el cos emet per avisar sobre una malaltia encara no diagnosticada. Sobre els motius neurològics que poden dur un cos humà a tremolar, el diari muniquès esmenta obertament el Parkinson o l’esclerosi múltiple, malalties associades amb moviments descontrolats del músculs. Els vídeos dels episodis són en tot cas insuficients per establir un diagnòstic.

Merkel farà 65 anys el 17 de juliol. El seu aniversari arriba en el moment polític més complicat des que va arribar al poder l’any 2005, una feblesa que ara es veu reforçada per les especulacions sobre la seva salut. La cancellera manté, de moment, la seva atapeïda agenda.