Internacional 23/10/2017

Per què Boko Haram utilitza dones bomba?

Els jihadistes nigerians reserven els milicians homes per a tàctiques de guerrilla

'the Economist'
3 min
Rebecca Samuel mostra unes fotografies de la seva filla gran, segrestada per Boko Haram l'abril del 2014 a Chibok.

Boko Haram ha utilitzat més dones suïcides que qualsevol altre grup terrorista de la història. Dels 434 atacs protagonitzats pel grup nigerià entre abril del 2011 i juny del 2017, 244 els han dut a terme dones. L'últim atac del qual es té constància és d'aquest diumenge. Una dona s'ha fet esclatar i ha mort 13 persones en un aparcament a la ciutat de Maiduguri.

La xifra encara pot ser més alta. Els Tigres Tamis, de Sri Lanka, els anteriors titulars d'aquest sanguinari registre, en van utilitzar 44 durant més d'una dècada, segons un estudi de Jason Warner i Hilary Matfess per al Centre de Lluita contra el Terrorisme a West Point, una universitat nord-americana. Boko Haram ha mort més de 30.000 persones als estats del nord-est de Nigèria i països veïns des de l'any 2011 i n'ha fet desplaçar 2,1 milions més. La secta és, a més a més, qui més dones bomba utilitza.

Al govern de Nigèria li agrada dir que Boko Haram ha sigut "derrotat tècnicament". L'any passat la secta es va dividir en dues faccions després que l'Estat Islàmic declarés la preferència per un líder més moderat, Abu Musab al-Barnawi, sobre Abubakar Shekau. Les tàctiques d'aquest últim són l'ús de suïcides per fer esclatar mesquites i mercats, i inevitablement matar compatriotes musulmans. No obstant, alguns analistes qüestionen la idea de faccions i argumenten que Boko Haram sempre ha estat compost per diferents grups. La secta, que es va iniciar com un grupuscle religiós, està lluny de ser vençuda militarment, tot i que els milicians han hagut de sortir de les ciutats gràcies a l'ofensiva iniciada el 2015, quan el president nigerià, l'exdictador Muhammadu Buhari, va recuperar la presidència.

De fet, els atacs de suïcides del grup han sigut especialment letals aquest any, després d'una relativa pausa el 2016. Durant un període de poc més de 7 setmanes van matar almenys 170 persones, segons informa l'agència de notícies Reuters. Els jihadistes també envien més nens a la mort: l'ONU ha comptabilitzat 83 menors aquest any, quatre vegades més que l'any anterior. D'aquests, dos terços eren noies.

Els suïcides enviats per Boko Haram són, tanmateix, menys letals que els utilitzats per altres grups, com constaten Warner i Matfess. Això és, en part, perquè al voltant d'una cinquena part moren abans d'aconseguir fer esclatar el dispositiu que duen enganxat al cos en ser abatuts pels soldats. Tot i així, el grup envia atacants a Maiduguri, la ciutat on va començar la insurrecció, per atemptar contra la universitat, els mercats i els campaments dels desplaçats.

El segrest de Chibok

No és casualitat que l'ús de les bombes per part de Boko Haram s'incrementés bruscament després del segrest de les 276 nenes de Chibok, raptades a la seva escola la nit del 14 d'abril del 2014. Boko Haram es va adonar del valor propagandístic de les dones: l'ús de suposats innocents com a armes letals té una poderosa raó: són menys sospites, almenys ho eren quan la tàctica es va desplegar per primera vegada, i poden amagar les bombes amb més facilitat sota el 'hijab'. I gràcies l'enviament de dones, Boko Haram pot reservar els combatents masculins per als atacs d'estil guerrilla més convencionals.

Algunes dones poden actuar per pròpia voluntat si els jihadistes els han pogut rentar el cervell, però la majoria dels analistes creuen que moltes es veuen obligades a atemptar. Fins i tot n'hi ha que ho han fet carregant un nadó a l'esquena. Algunes poden veure-ho com una sortida a la vida d'abusos que duen com a "dones" de Boko Haram i són violades pels seus "marits". Les que es lliuren abans de detonar les bombes sovint s'enfronten a una vida d'estigma, ja que les famílies i les comunitats demostren que no volen recuperar-les. Així que tant si les dones maten algú com si no, Boko Haram fa por i divideix la societat, exactament el que es proposa.

stats