#Tankman2018, els herois de Tiananmen reviuen a la xarxa

El 29è aniversari de la matança passa desapercebut a la Xina 

Tiananmen continua sent un tabú a la Xina de Xi Jinping 29 anys després que els tancs aixafessin les protestes que reclamaven una obertura democràtica pels carrers de Pequín. Han passat tres dècades de la imatge icònica d'un home carregat amb bosses de plàstic a cada mà que desafiava amb la seva fragilitat la fortalesa d'un tanc i que va donar la volta al món. Oficialment el govern xinès no ha fet mai públic el balanç de víctimes, però es tem que van arribar a diversos milers i tampoc se sap quina sort va tenir el  jove, de qui es desconeix la identitat, conegut com Tank Man [Home tanc].

En aquest 29è aniversari de la repressió de Tiananmen a la Xina regna el silenci imposat, però la diàspora xinesa intenta mantenir viu el record de les víctimes i, ajudant-se de la força de les xarxes socials, secunda la crida que ha fet per a aquesta trista efemèride l'artista xinès Badiucao d'emular l'Home Tanc. El dibuixant ha demanat als internautes que es facin una fotografia amb camises blanques, pantalons negres i una bossa de plàstic a cada mà. 

La iniciativa ha tingut un fort ressò a Twitter, que s'ha omplert de fotografies amb diferents 'hashtags' al·lusius a la campanya reivindicativa: #Tankman2018 #Tankmen2018.

En vigílies de la commemoració, la policia xinesa ha augmentat les mesures de seguretat al voltant de la plaça de Tiananmen, malgrat que no hi ha ni rastre de cap mobilització o protesta. Segons explica l'agència Reuters, els agents controlen l'accés i demanen el passaport als visitants estrangers per barrar-los el pas.

La primavera del 1989 la Xina va viure una mena de Primavera Xinesa en què estudiants i treballadors van sortir als carrers reclamant al Partit que emprengués reformes polítiques per fer del gegant asiàtic un país democràtic. Durant dies, les protestes es van reproduir fins que el 4 de juny el govern va donar l'ordre de desplegar més de 200.000 soldats armats i amb tancs per sufocar la mobilització pacífica i popular.