25/08/2016

La tragèdia torna a sacsejar Itàlia

3 min
La tragèdia torna a sacsejar Itàlia

RomaItàlia, un país entregat a la treva estival, es va llevar ahir sota el xoc d’un terratrèmol devastador al centre del país que va deixar almenys 247 morts i uns 400 ferits, segons l'últim balanç provisional. La xifra pot augmentar perquè encara es busquen desenes de desapareguts sota la runa. Tres petites poblacions de muntanya, Amatrice, Accumoli i Arquata del Tronto, en una zona remota però molt popular dels Apenins centrals, van quedar convertides en qüestió de minuts en una pila de runa. Eren les 3 i 36 minuts de la matinada quan es va registrar el sisme més important, de 6,2 a l’escala de Richter, amb epicentre a la població d’Accumoli, a gairebé 200 quilòmetres de Roma.

El tremolor va durar uns interminables 2 minuts i 22 segons i es va registrar a molt poca profunditat, a quatre quilòmetres, cosa que segons els experts va fer que es multipliquessin els efectes destructors. Després de la primera sacsejada en van venir altres d’importants, en total, en tres hores es van registrar una trentena de rèpliques, algunes de més de quatre graus d’intensitat.

El terratrèmol d’ahir va recordar de seguida, per la intensitat i per l’hora que va passar, el que el 2009 va devastar la província de L’Aquila i va causar 300 morts. En tots dos casos és una zona que els experts tenen classificada com d’alta activitat sísmica, on al llarg dels segles s’han registrat tremolors destructius.

El pànic es va apoderar dels habitants de la zona en plena matinada mentre dormien. Molts edificis es van ensorrar i els carrers van quedar convertits en muntanyes de runa, i es van tallar vies de comunicació i serveis essencials. Quan va sortir el sol, es va veure la magnitud del desastre que s’acabava de viure allà on s’ajunten les regions italianes del Laci, l’Úmbria i les Marques. Les primeres imatges van mostrar edificis esventrats, parets que havien caigut senceres, cases plenes d’esquerdes, piles de maons, bigues i fustes repartides per tot arreu i una espessa capa de pols grisa que ho cobria tot. “La meva població ha desaparegut aquesta matinada”, va resumir amb impotència Sergio Pirozze, l’alcalde d’Amatrice.

Atrapats entre la runa

De seguida van començar les feines de rescat de les persones que havien quedat colgades sota la runa. Rescats molts dels quals impossibles que encara es feien ahir a la nit, enmig d’un imponent silenci, necessari per sentir les crides desesperades que els equips d’emergència recollien a través d’aparells amplificadors i gossos ensinistrats. L’altra prioritat era allotjar els milers de persones que s’havien quedat sense casa. Així va ser com es van habilitar edificis públics i tendes de campanya per donar un sostre provisional als damnificats.

La por va deixar pas al dolor. Els que havien sobreviscut s’abraçaven incrèduls pel que havia passat. “És un malson, un desastre immens, serà molt difícil tirar endavant”, explicava un home a la televisió italiana. Fins i tot un bomber mostrava desesperació: “Una cosa és que et puguis imaginar que passi i l’altra és veure el que ha passat”. La tragèdia va truncar moltes vides: a Accumoli, una família sencera de quatre membres va ser localitzada morta sota la runa de casa seva, mentre que a Arquata del Tronto una mare que havia sobreviscut al terratrèmol de L’Aquila va ser rescatada amb vida sota la runa però la seva filla de 18 mesos va morir.

Renzi sobrevola la zona

Les autoritats italianes es van abocar de seguida en la tragèdia i les mostres de solidaritat van arribar de tot arreu. El mateix papa Francesc, que ahir presidia un acte litúrgic al Vaticà, va tenir un record per a les víctimes. I el primer ministre italià, Matteo Renzi, va sobrevolar la zona afectada i va garantir tot el suport als afectats “els dies, les setmanes i els mesos” que vénen. Avui mateix se celebrarà un consell de ministres en el qual s’espera que s’adoptin les primeres mesures per tornar la vida a la zona afectada. “Un indret amb un passat històric i humà tan meravellós no es pot quedar sense futur”, va resumir Renzi, que va evitar entrar en la polèmica de si el país està preparat per fer front al risc sísmic que pateix. Ahir es van tornar a sentir veus que critiquen la falta d’una cultura de prevenció que minimitzi els possibles danys en cas de tremolors. “Tenim unes àrees sísmiques conegudes, ben classificades i si no fem prevenció només anirem passant d’una tragèdia a una altra”, va resumir Giuseppe Zambeletti, expert i exministre de Protecció Civil.

stats