Internacional 28/03/2018

Kim Jong-un viatja a Pequín i es reuneix amb el president xinès

Després de dies de secretisme i rumors, la Xina i Corea del Nord han confirmat avui que el màxim líder nord-coreà ha visitat Xi Jinping

Clara Maseras
3 min
El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, i el president xinès, Xi Jinping, caminen junts acompanyats de les seves dones

PequínUn misteriós tren blindat de color verd amb ratlles grogues abandonava aquest dimarts l'estació central de Pequín, mentre les mesures especials de seguretat anaven desapareixent de les principals artèries de la capital xinesa. Els mitjans nord-coreans han confirmat els rumors aquesta matinada. Era Kim Jong-un, que tornava a Pyongyang després de mantenir una breu trobada amb el president xinès, Xi Jinping.

Es tracta d'una cita històrica, ja que ha sigut el primer viatge de Kim Jong-un a l'estranger des que va assumir el poder el 2011 i la primera vegada que el líder nord-coreà i el mandatari xinès es veien cara a cara. La Xina ha sigut tradicionalment el principal aliat de Corea del Nord. La trobada té lloc setmanes abans de la cimera entre les dues Corees i sobretot abans que es materialitzi la futura reunió entre Trump i Kim Jong-un.

Encara que el tren no abandonava l'estació deixant enrere un núvol de vapor, el guió s'assemblava al d'una antiga pel·lícula d'espies de la Guerra Freda. Un estrany tren va ser rebut amb honors militars a l'estació de Pequín la nit de dilluns. Diaoyutai, la residència oficial on s'allotgen els mandataris estrangers hostes del govern xinès va quedar blindada per un fort dispositiu de seguretat. I per les xarxes socials van començar a circular vídeos d'una llarga comitiva de cotxes oficials que es desplaçaven per la ciutat. La plaça de Tiananmen, on hi ha el Gran Palau del Poble, ha quedat tancada als turistes. Aquest matí, la presència policial ha sigut evident als carrers de la capital, encara que hi havia boira: fins i tot la contaminació s'ha aliat amb el secretisme per deixar Pequín sota una densa capa de boira.

Silenci xinès

L'agència de notícies Bloomberg va ser la primera d'assegurar que Kim Jong-un es trobava a la capital xinesa després de confirmar-ho per tres fonts. Però el silenci de l'administració xinesa i de Corea del Nord va ser total: no hi ha hagut una confirmació del govern xinès que l'important 'visitant' fos a la ciutat fins aquesta matinada.

Finalment, la Xina ha anunciat oficialment que el líder nord-coreà ha visitat Pequín i ha assenyalat el seu compromís per aconseguir la desnuclearització de la península coreana. "La nostra posició constants és estar compromesos amb la desnuclearització de la península", ha dit durant les seves reunions amb el president xinés, segons l'agència xinesa Xinhua. Kim, que podria reunir-se els propers mesos amb els presidents de Corea del Sud i dels Estats Units, confia en aquest diàleg per resoldre la desnuclearització.

Per la seva banda, Xi Jinping ha volgut mostrar el seu apreci pels esforços de Corea del Nord els últims mesos per avançar en la distensió i ha reiterat que la Xina tindrà una actitud constructiva i que treballarà amb totes les parts. També ha anunciat que s'ha acordat fomentar "l'amistat tradicional" entre els dos països.

La ràpida visita de Kim Jong-un confirma que la Xina no està disposada a quedar-se fora del nou mapa de negociacions que s'ha obert per rebaixar la tensió a la península coreana. La trobada entre els dos mandataris hauria servit per ajustar posicions davant la nova situació, però també per deixar clar que la Xina és un actor principal.

Precisament, l'enduriment de les sancions xineses al règim de Pyongyang, en compliment de les resolucions de l'ONU, hauria ofegat la seva economia i propiciat una actitud més dialogant per la part nord-coreana.

El primer pas es va poder visualitzar amb l'acostament entre les dues Corees durant els Jocs Olímpics d'Hivern i l'anunci d'una cimera intercoreana. Kim Jong-un i el primer ministre sud-coreà, Moon Jae-in, es reuniran a final d'abril a Panmunjom, a la línia que divideix els dos països des del final de la guerra. Al maig està prevista la reunió entre Trump i Kim Jong-un. Tot sembla indicar que Pequín volia saber de primera mà els objectius de negociació que s'ha marcat Kim Jong-un.

La Xina aspira que es rebaixi la tensió a la regió i Pyongyang deixi de desestabilitzar amb el seu programa nuclear. Però no li interessa que el règim caigui, ja que això provocaria inestabilitat a la seva frontera amb Corea del Nord.

stats