Publicitat
Publicitat

Una trentena de països són molt vulnerables a epidèmies com l'Ebola

Save the Children indica que el Brasil és l'estat amb menys recursos sanitaris i millor atenció

Gairebé trenta països amb precaris sistemes de salut estan exposats a patir epidèmies semblants al Ebola, segons conclou un informe difós per l'organització no governamental Save the children.

En el document, l'ONG elabora una llista amb els 72 països més pobres del planeta en funció de la qualitat dels seus sistemes de salut públics, mesurant factors com la proporció de personal sanitari per població o la taxa de mortalitat de nounats, un indicador efectiu l'estat de l'atenció mèdica.

Segons aquesta taula, el Brasil és el país amb menys recursos que té millor atenció sanitària, mentre que en l'últim lloc figura Somàlia, amb el sistema de salut més precari del món.

Entre els últims es troben el Txad (71), Nigèria (70), l'Afganistan (69), Haití (68), Etiòpia (67) i República Central Africana (66), mentre que l'Índia ocupa el lloc 55, Guatemala el 32, Bolívia el 24 i l'Iraq el 22, precedit de Mèxic (18), la Xina (12) i el Perú (10). Just davant hi ha el Brasil (1), estan el Kirguizistan, l'Uzbekistan, l'Azerbaidjan i Egipte.

Save the children assenyala que hi ha almenys 28 països amb sistemes de salut pitjors que el de Libèria (lloc 44), que ha estat un dels territoris més afectats per l'Ebola, juntament amb Sierra Leone (46) i Guinea (65), amb un total de 9.365 morts.

Això vol dir que aquesta trentena de països són vulnerables i estan molt exposats en el cas que es propagués l'Ebola o esclatés una epidèmia similar, el que, segons l'ONG, és probable pel fet que la població es mou cada vegada més i ha augmentat, fins a dos noves a l'any, l'emergència de les malalties zoonòtiques (que es transmeten d'animals a humans).

En l'informe, el codescubridor de l'Ebola, el microbiòleg belga Peter Piot, director de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres, dóna suport a la petició de Save the children que s'inverteixi més diners en reforçar els sistemes sanitaris dels països pobres, per aconseguir un accés universal.