Publicitat
Publicitat

CANVI CLIMÀTIC

Un tribunal obliga Holanda a retallar les emissions de CO un 25%

El govern holandès de Mark Rutte haurà de retallar més del que pretenia les emissions de gasos d’efecte hivernacle del país d’aquí a l’any 2020: com a mínim un 25% respecte a les xifres del 1990. I no ha sigut fruit d’una negociació política de cara a la cimera de l’ONU sobre canvi climàtic que se celebrarà a París al desembre, sinó per ordre judicial.

Un tribunal de l’Haia va emetre ahir una sentència que obliga l’executiu holandès a fer aquesta reducció en l’emissió de CO i altres gasos contaminants. La decisió respon a una demanda interposada per una organització ciutadana, Urgenda, que va portar el govern del país a judici al·legant que no estava fent prou per combatre el canvi climàtic. Els activistes, que van recollir 900 firmes per portar el cas als tribunals, es van mostrar ahir molt satisfets i fins i tot emocionats amb el veredicte.

En la seva sentència, el jutge Hans Hofhuis destaca que el control de les emissions de gasos d’efecte hivernacle “és una responsabilitat de l’estat” i que el govern “ha de protegir els ciutadans” dels seus efectes i “no es pot amagar darrere de l’argument que Holanda és una petita part d’un procés mundial”. El jutge diu que “el canvi climàtic està causat per les emissions de gasos contaminants, i això suposa greus riscos, que inclouen els relacionats amb l’augment del nivell del mar i l’alimentació”. El veredicte diu que, amb l’actual nivell de reducció, el govern de Rutte només retallaria un 17% les emissions el 2020, i reclama que la reducció sigui almenys del 25%.

Segons Greenpeace, altres casos similars s’estan impulsant a Bèlgica i les Filipines, de manera que aquesta sentència sense precedents podria iniciar “una onada de litigació climàtica”.