Internacional 07/11/2016

Una trucada més per Hillary

Un equip de voluntaris treu fum per sumar tots els vots possibles

Núria Orriols
3 min
Una trucada més per Hillary

Nova YorkAles dues de la tarda de diumenge les entrades per a la festa final de campanya de Hillary Clinton s’havien esgotat. L’equip de la candidata demòcrata havia citat els seus seguidors a l’oficina del partit de Manhattan perquè recollissin les acreditacions de les dotze del migdia a les nou del vespre, però bona part, quan hi van arribar, es van haver de conformar amb la promesa que s’habilitarà una pantalla gegant fora el recinte de la festa final de campanya a Brooklyn, on hi haurà menjar gratis i ambient per seguir una nit d’alt voltatge.

L’equip de campanya de Clinton està bolcat a fomentar la participació -mobilitzar el vot afroamericà, l’hispà i el de les dones és clau per assegurar-se l’èxit- i és per això que organitza trucades massives dels seus voluntaris perquè convencin potencials votants. Diumenge, de les nou del matí a les nou del vespre, centenars de voluntaris es van reunir per trucar i enviar missatges de text a ciutadans nord-americans considerats pròxims al Partit Demòcrata.

La Clinton del 2008

El Roberto, procedent de la República Dominicana, és un dels seguidors de Clinton que van anar a Broadway 50 per col·laborar en la recta final. Ja fa temps que es declara admirador convençut de la presidenciable i admet que fins i tot li va donar suport el 2008 en les primàries demòcrates davant d’Obama. “El país no serà tan ingenu de perdre aquesta oportunitat”, afirma en una conversa informal amb l’ARA, i situa Clinton com la defensora de la multiculturalitat dels Estats Units -“Ha mostrat sensibilitat per totes les ètnies”, diu- i de segments de població com les dones i els joves. No li preocupen els escàndols dels correus electrònics en la seva època com a secretària d’Estat -l’FBI ha decidit finalment no processar-la- perquè considera que no es pot ni comparar amb la “conducta” de Trump d’evasió d’impostos dels últims anys.

A l’altra punta de la sala, la Tanisha, una noia asiàtica, i la seva família es fan una selfie amb un pòster de Hillary Clinton. Estan sorpresos que Trump hagi arribat tan lluny en la cursa nord-americana tot i ser l’antítesi del que representa Clinton, que té una llarga carrera política a diferència del magnat nord-americà. “Tinc fe en el poble d’Amèrica perquè no acabi guanyant Trump”, implora mostrant la seva preocupació per l’avantatge que està agafant Trump en les últimes enquestes.

El pòster amb la cara de la candidata no és l’únic que decorava la sala, ni tampoc el més freqüent. “ Juntos se puede ”, “Estima l’odi a Trump”, “Les dones juntes” i “Lluita per nosaltres” són algunes de les pancartes que es poden llegir en una de les sales d’operacions demòcrates. Més que missatges per explicar les polítiques de la nova candidata, són lemes d’amor i odi dirigits a contrarestar un Trump que ha aconseguit arribar a les capes populars blanques de la població nord-americana amb un discurs des de l’estómac.

El plat fort

El clímax de la jornada, però, arriba quan la congressista Carolyn B. Maloney s’acosta a la sala dels voluntaris per animar la tropa demòcrata després d’hores de trucades -acompanyades, això sí, d’un DJ que feia ambient-. Maloney, després de fer-se fotos amb diversos simpatitzants, demana el vot per Hillary Clinton transformant el lema de Trump, “Tornem a fer gran Amèrica”, per “Fem justa Amèrica”.

Més tard, en declaracions a l’ARA, explica per què creu que ha de guanyar la seva candidata: “Sóc amiga seva i sé que és la més qualificada en afers internacionals, ha sigut secretària d’Estat i ha sigut la primera dama que va treballar per expandir la cobertura mèdica als infants”. Per això i perquè creu que és la millor garantia per als “drets humans” es nega a respondre si està preocupada per l’auge de Trump en les últimes enquestes. “Hilary Clinton serà la pròxima presidenta dels Estats Units”, contesta. Els votants, aquest dimarts, ho decidiran.

stats