Internacional 19/06/2014

Ucraïna es decanta per Europa

El president Poroixenko signarà l'acord d'associació amb la Unió Europea el proper 27 de juny

Agències
1 min
El president ucraïnès, Petró Poroixenko, al parlament  el passat dimarts. AFP

KíevEl nou president ucraïnès, Petró Poroixenko, ha anunciat avui dijous que el proper 27 de juny signarà l'acord d'associació entre Ucraïna i la Unió Europea. Aquest pacte allunya Ucraïna de l'òrbita russa per acostar-la a la Unió Europea, tot i que l'acord d'associació no implica cap estatus de pertinença a la UE, i només té caràcter econòmic i comercial.

La negativa de darrera hora de l'expresident ucraïnès Viktor Ianukòvitx a signar l'acord d'associació entre Ucraïna i la UE va desembocar en l'onada de protestes europeistes que van acabar amb la seva destitució, el passat mes de febrer. Les parts polítiques de l'acord van ser signades pel govern interí ucraïnès, el mes de març

Mentrestant, continua sobre el terreny la lluita entre l'exèrcit ucraïnès i els independentistes russos a les regions de Donetsk i Lugansk, situades a l'est del país. L'escenari dels combats ha estat aquest dijous la ciutat de Krasny Litvan, propera al feu pro-rus d'Slaviansk, on l'exèrcit ucraïnès ha iniciat aquesta matinada un bombardeig amb artilleria pesada.

En canvi, la proposta feta pel president Poroixenko relativa a la declaració d'un alto al foc unilateral per fer possible la fi del conflicte militar ha estat rebutjada pels independentistes prorussos, que ja només admeten una única solució a la guerra que els enfronta al govern ucraïnès: la independència de les regions de Donetsk i Lugansk, aixi com la seva incorporació a Rússia.

stats