Publicitat
Publicitat

El president ucraïnès fulmina un oligarca incòmode que governava una regió clau

Poroixenko manté una tensa relació amb Kolomoiski pel control del sector petrolier del país

El president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, ha rellevat del càrrec de de governador de la regió de Dniepropetrovsk el poderós oligarca Ígor Kolomoiski, amb qui mantenia un pols pel control del sector petrolier del país. La decisió s'ha oficialitzat després que tots dos mantinguessin una reunió dimarts a la nit, en què Poroixenko va forçar la renúncia de Kolomoiski, el segon home més ric d'Ucraïna, amb una fortuna que el 2013 s'estimava a l'entorn dels 3.500 milions de dòlars.

Les relacions entre el president ucraïnès i el fins ara governador de Dniepropetrovsk, regió veïna dels territoris secessionistes prorussos de Donetsk i Lugansk, es van tensionbar encara més la setmana passada, quan Kolomoiski es va presentar, acompanyat de guàrdia armada, a les oficines centrals de dues empreses petrolieres a Kíev. Volia assegurar-se així el control de les companyies, de les quals posseeix un alt percentatge d'accions.

Kolomoiski, fundador del grup financer-industrial Privat, havia estat nomenat governador de Dniepropetrovsk el març del 2014, després de la revolta a Kíev que va apartar del poder l'anterior president ucraïnès, el prorús Víktor Ianukóvitx. El nom de Kolomoiski s'ha vist envoltat per la polèmica en aquest últim any, per haver finançat batallons de voluntaris filonazis que combaten contra les forces secessionistes a Lugansk i Donetsk.