Internacional 05/07/2015

A les urnes sota el 'corralito': les 5 claus del referèndum a Grècia

Els col·legis han obert a les set del matí. El resultat se sabrà a les nou del vespre, una hora menys a Catalunya

Cristina Mas
3 min
Un pare amb la seva filla votant aquest matí / ORESTIS PANAGIOTOU / EFE

Enviada especial a AtenesEls grecs voten aquest diumenge en un referèndum crucial per al futur del país dins l'euro i que suposa el principal desafiament de la història de l'euro i una prova de foc per al projecte polític de la Unió Europea. Els col·legis han obert a les set del matí (una hora abans a Barcelona): 9,9 milions de grecs tenen dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

1. Bancs tancats

La votació es produeix en una situació inèdita a Grècia: amb la convocatòria de la consulta en fracassar les negociacions amb els creditors, la por a un pànic bancari va portar el govern decretar el tancament dels bancs i imposar controls de capitals que impedeixen a ciutadans i empreses operar a l'estranger. Només es poden retirar 60 euros diaris als caixers. A més dimarts passat Grècia va protagonitzar l'impagament més important de la història del Fons Monetari Internacional, quan no va afrontar un venciment de 1.600 milions d'euros. La patronal de la banca ha assegurat que al país només queden mil milions d'euros en bitllets en efectiu. Tot depèn de si dilluns el Banc Central Europeu decidirà continuar finançant els bancs grecs amb la línia de liquiditat d'emergència, que els ha donat oxigen els últims mesos. Si Mario Draghi tanca l'aixeta, Grècia es pot veure forçada a imprimir una altra moneda per pagar salaris i pensions

2. Què es vota?

Formalment, la pregunta escrita a les paperetes demana si s'ha d'acceptar l'oferta que els creditors van presentar al govern d'Alexis Tsipras l'última setmana de juny i que l'executiu va rebutjar, perquè incloïa retallades en les pensions més baixes i un increment de l'IVA als establiments turístics. Però el que menys compta és l'enrevessat text de la papereta, ja que, de fet, aquesta oferta ja no està sobre la taula. El país ha deixat de pagar el deute al Fons Monetari Internacional i està fora del programa de rescat. El govern grec demana el no com un gest de dignitat nacional per tornar a Brussel·les i reobrir la negociació i insisteix que no està en perill la pertinença del país a l'euro. A l'altre costat, els socis de l'euro i la Comissió Europea han dit que si guanya el no, deixaran de finançar el país i Grècia quedarà fora de l'euro.

3. Els arguments del no i del sí

La campanya del no, impulsada pel govern grec, argumenta que Grècia no pot suportar més anys d'austeritat a ultrança, que és necessària una reestructuració del deute per donar un marge de desenvolupament al país i que cal enviar el missatge a Brussel·les que Europa ha de canviar. El sí defensa que Grècia ha de seguir a Europa i a l'euro costi el que costi, perquè l'alternativa seria pitjor que les mesures d'austeritat, defensa que la UE és garant de pau i democràcia i que la delicada posició geopolítica del país no li permet una altra alternativa.

4. Empat a les enquestes i polarització

La societat grega s'ha polaritzat davant de la consulta. Totes les enquestes apunten a un empat virtual 40-40 amb un 10% d'indecisos. Una de les grans incògnites és el vot dels residents a l'estranger, que estan tornant massivament a Grècia per participar a la consulta. La fractura és generacional (els joves es decanten massivament pel no i la gent gran pel sí), social (aturats, treballadors i funcionaris al costat del no; professionals liberals i empresaris amb el sí) i ideològica (la dreta, la socialdemocràcia i els centristes amb el sí; Syriza amb el no, que també defensen els ultranacionalistes i els neonazis). Tot apunta a un resultat molt ajustat.

5. El resultat, a les 20h

Els col·legis tancaran a les set de la tarda (una hora abans a Catalunya) i el govern ha arribat a un acord amb una empresa informàtica per tenir els resultats en un temps rècord de dues hores.

stats