Internacional 13/06/2018

El cas del vaixell 'Aquarius', un punt d'inflexió a Europa

El Parlament Europeu debat sobre la crisi i confia que els Vint-i-vuit hi trobin una solució

Laia Forès
2 min
Una sessió al Parlament Europeu.

Brussel·lesLes tensions que es viuen entre Itàlia i la resta de països europeus mediterranis per la negativa del govern de Giuseppe Conte a acollir els més de 600 immigrants rescatats per l’'Aquarius' es van traslladar aquest dimecres al Parlament Europeu. En un debat sobre la situació del vaixell, que viatja rumb a València, els eurodiputats dels partits que formen part de la coalició del govern italià, el Moviment 5 Estrelles (M5S) i la Lliga, van rebutjar de ple les crítiques per haver prohibit el desembarcament dels immigrants a Itàlia i van acusar la UE d’haver deixat sol el país davant la pressió migratòria dels últims anys.

“Què ha fet Europa per ajudar Itàlia? Res!”, va exclamar l’eurodiputada de la Lliga Mara Bizzotto. “La paciència dels italians s’ha acabat”, va assegurar Bizzotto, coneguda a l’Eurocambra pels seus posicionaments xenòfobs i racistes. Durant un ple, per exemple, va reclamar la creació d’unes jornades per a les “víctimes dels problemes provocats pels gitanos”. Aquest dimecres va defensar el govern italià i va carregar contra França. “No acceptarem lliçons de ningú. I encara menys de la França de Macron que aquest any ha rebutjat 10.000 immigrants a la frontera amb Itàlia”, va assegurar.

Des del populista M5S, l’eurodiputat Ignazio Corrao també va ser contundent defensant l’actuació del govern de Conte. “Si algú creu que Itàlia es posa de perfil, que s’emporti al seu país tots els que van arribant”, va dir. Roma també va rebre el suport de l’eurodiputada de Forza Italia –partit de Silvio Berlusconi, ara a l’oposició– Alessandra Mussolini. “Rentin-se la boca abans de parlar”, va etzibar la neta del dictador als eurodiputats que carregaven contra Itàlia.

Els grans grups polítics de l’Eurocambra consideren que el cas de l’'Aquarius' ha de servir com a punt d’inflexió per donar un impuls a les reformes de la política d’asil que negocien els Vint-i-vuit. “La gestió ha de ser europea. No es pot deixar la gent patir així. Fer-ho vol dir també alimentar amb gasolina el foc populista, xenòfob i racista”, va subratllar la socialista Elena Valenciano.

Des dels Verds, Ernest Urtasun, va recordar que Itàlia “ha vulnerat el dret internacional i el dret marítim” i va carregar contra els governs europeus que han fet fracassar el pla d’acollida de refugiats: “Sabem que hi ha molts governs que han estat insolidaris. El govern espanyol ho ha estat molt. I per això estem molt contents que l’actual govern espanyol” hagi decidit acollir els immigrants de l’'Aquarius'.

stats