Internacional 02/08/2016

L'oposició al chavisme tira endavant el referèndum contra Maduro

El següent pas és ara recollir quatre milions de signatures més

Marta Rodríguez
3 min
Protesta ciutadana en favor del referèndum revocatori a Maduro, avui a Caracas.

BarcelonaPrimera victòria de l’oposició al chavisme. El Consell Nacional Electoral (CNE) veneçolà ha donat aquest dimarts per bones les signatures mínimes requerides per continuar amb el tràmit de convocar un referèndum revocatori del cap del govern, Nicolás Maduro. La decisió permet a la coalició opositora Taula de la Unitat Democràtica (MUD, per les sigles en castellà) promoure la consulta popular per expulsar el president però no suposa la victòria final, sinó l’accés a la segona i última fase del feixuc procés que va incloure a la Constitució Hugo Chávez.

Fa tres mesos que l’oposició va entregar a l’organisme electoral, controlat pel chavisme, gairebé dos milions de signatures a favor de la consulta. Finalment, i enmig de les crítiques pel retard del recompte i comprovació, l’entitat n'ha validat 399.412, el doble del requerit en el procés. En una compareixença en què no ha admès preguntes dels periodistes, la presidenta del CNE, Tibisay Lucena, ha assegurat que s’havia superat el llindar de “l’1% als 24 estats del país”, alhora que ha informat que tramitarà a la Fiscalia els casos de suplantació d’identitat detectats en un miler de paperetes, fet que suposa tan sols el 0,33% del total.

Què està passant a Veneçuela?

A partir d’ara, la maquinària continua en una segona fase en què la MUD ha de tornar a buscar suports populars, però en aquesta ocasió necessitarà recollir quatre milions de vots, el 20% del cens, si vol que el referèndum sigui una realitat.

Primer, la MUD ha de formalitzar la seva petició de referèndum i posteriorment el CNE té 30 dies abans que no hagi d’anunciar el període de la nova recollida de suports. Només un cop s’hagin validat les noves firmes i s’arribi al mínim exigit del 20%, es donarà permís per convocar el referèndum oficialment.

La incògnita de la data

L’oposició ha rebut alleugerida una decisió que esperava des de fa mesos. El calendari juga, no obstant això, en contra dels seus interessos perquè el referèndum es pugui convocar abans del 10 de gener del 2017 –l’equador del mandat de Maduro– per forçar així avançar les eleccions presidencials i confiar a poder fer el 'sorpasso'. L’última enquesta signada per l’empresa Venobarómetro subratlla que dos terços dels veneçolans votarien a favor del revocatori. Per contra, si es fa durant el 2017, el relleu presidencial el pilotarà el chavisme sense necessitat de comicis, i el més ben situat per substituir Maduro és el seu número dos, Aristóbulo Istúriz.

Des de principis d’any, l’Assemblea Nacional està en mans de la majoria de la MUD, una coalició transversal que aplega des de neoliberals fins al centreesquerra. La cohabitació entre el govern chavista i el Parlament opositor ha resultat un escenari impossible per la diferència abismal de les dues postures polítiques. El resultat és un país polaritzat socialment i aturat políticament, una situació agreujada per la profunda crisi econòmica a causa de la caiguda del preu del petroli.

Henrique Capriles, una de les cares de la MUD i expresidenciable, s'ha mostrat satisfet a través de Twitter per la victòria en aquesta fase del procés i ha fet una crida perquè la població participi en concentracions a Caracas demà dimecres i dijous.

En boca del president de la comissió del revocatori, Jorge Rodríguez, el chavisme va insistir ahir en el “frau gegant” comès per la coalició opositora durant la recopilació de les signatures per a la consulta. La formació oficialista ha portat al Tribunal Superior de Justícia l’anul·lació de la recollida de suports i de retruc, de la MUD.

stats