CURSA A LA CASA BLANCA
Internacional 13/10/2012

El vicepresident Joe Biden fa la feina bruta a Obama

Un vicepresident Joe Biden agressiu amb el republicà Paul Ryan ha fet recuperar els ànims a les bases demòcrates. Ho necessitaven, després del pèssim paper de Barack Obama en el primer debat.

Núria Ferragutcasas
2 min
El vicepresident Joe Biden  Fa la feina bruta a Obama

WASHINGTONEl debat entre els vicepresidenciables, celebrat ahir a la matinada a Danville, Kentucky, va ser un xoc intens entre dues ideologies, dues generacions i dues idees de país. El vicepresident, Joe Biden, va utilitzar els seus 36 anys d'experiència política per arraconar el seu jove rival, Paul Ryan, i fer una crítica acèrrima al programa econòmic del tiquet republicà. Biden volia reanimar les bases demòcrates decebudes amb el president Barack Obama, que des de la seva pobra actuació en el primer debat presidencial ha perdut el lideratge a les enquestes.

Si bé Biden va fer la feina bruta a Obama, Ryan va salvar els mobles. El republicà no va brillar però va aguantar el combat dialèctic amb el vicepresident, es va mostrar segur en temes de política exterior i va atacar Obama. "¿Van heretar una situació difícil? Sens dubte -va admetre Ryan-. Però anem pel camí equivocat. Mirin on som. L'economia tot just comença a caminar".

Les enquestes després del debat van constatar un empat, però cada partit va voler veure el seu candidat com a guanyador. Diferents analistes polítics recordaven ahir que el debat entre els vicepresidenciables molt difícilment canvia l'opinió dels votants o serveix per persuadir els indecisos. Però el cara a cara entre Biden i Ryan sí que va servir per mostrar els contrastos en temes de política exterior i en la visió econòmica dels seus partits per reduir l'atur i l'elevat deute públic.

Un Biden agressiu, apassionat, segur i amb bons arguments va fer tot el que el president Obama no havia fet la setmana passada. El demòcrata va carregar contra el comentari de Romney sobre el 47% dels nord-americans, als quals va qualificar de dependents de l'estat i de veure's com a víctimes. "Està parlant del meu pare i la meva mare. Està parlant dels llocs on vaig créixer, dels meus veïns, de la gent que va construir aquest país", va dir Biden, que va fer èmfasi en la defensa de la classe mitjana.

Crítiques a les maneres de Biden

L'estil combatiu de Biden, els seus somriures de menyspreu, les contínues interrupcions i els gestos condescendents van ser criticats per polítics i simpatitzants conservadors. El columnista conservador de The Washington Post Charles Krauthammer va titllar l'actuació del vicepresident "d'irrespectuosa".

Els dos candidats també van discutir sobre l'assalt a l'ambaixada nord-americana a Líbia i sobre el programa nuclear a l'Iran. "El que estem veient a les pantalles dels nostres televisors és l'enfonsament de la política exterior d'Obama", va dir Ryan arran de l'atac a Líbia, i va assegurar: "Quan Obama va ser elegit, l'Iran tenia prou material per fabricar una bomba; ara en pot fer cinc"."No permetrem que l'Iran adquireixi una arma nuclear i punt", va replicar Biden, que va criticar l'oportunisme de Romney després dels atacs de Bengasi, on van morir l'ambaixador i tres diplomàtics nord-americans. El vicepresident també va acusar diverses vegades el seu contrincant de dir "tonteries".

Biden va fer la feina però ara tot queda a les mans d'Obama, que dimarts s'enfrontarà un altre cop a Romney. Hi haurà d'anar preparat amb missatges més curts, directes i contundents si vol la reelecció.

stats